Un corp extraterestru a ajuns pe pământ, la Iași

Un corp extraterestru a ajuns pe pământ, la Iași

Întâmplare șocantă, sâmbătă la prânz, deasupra Iașiului. Un meteorit a căzut din cer, direct pe acoperișul casei unui cetățean. Bucățile adunate vor fi cercetate de specialiștii de la universitate.

Potrivit prof. univ. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, meteoritul a căzut în jurul orei 13,15, în partea de sud a Iașiului. Zgomotul produs de trecerea acestuia prin atmosferă, un sunet deosebit de puternic, s-a auzit însă pe o rază de mai mulți kilometri, până în localitățile învecinate.

”Se pare că avem un nou fragment (de meteorit, etc.) căzut în Iași! Vedeți imaginea alăturată! Cu un an în urmă, deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălțime și a produs un zgomot puternic (n.r. care s-a auzit) pe o rază de cel puțin 80 km. Astăzi, se pare că s-a întâmplă din nou!!!! La ora 13,15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari.

În perimetrul satului Ipatele, comuna Ipatele. Casele și clădirile nu ar fi vibrat atât de tare, dar pe acoperișul unei case au fost recuperate bucăți de rocă ”negricioase, una prezintă irizații argintii, friabile” - după cum mi-a afirmat prietenul meu, Ciprian Ifteme , cel care le-a recuperat.

Urmează să le preiau și să le investighez. După primele informații, ar rezulta că a fost din nou un meteorit, iar direcția de cădere ar fi fost Scânteia – Ipatele - Țibănești - Tansa/Voinești. Rog populația să menționeze ora și locul de unde a fost perceput zgomotul ca să reconstitui traiectoria și alte date de interes științific”, a transmis profesorul universitar.

Acesta va prelua rocile pentru a le analiza în laborator. în urma cercetărilor se va putea stabili cu certitudine dacă este sau nu vorba de un corp extraterestru. De asemenea, se va stabili compoziția chimică a rocii și ”vârsta” acesteia”.

În mod curios, anul trecut, în data de 9 iulie, aproximativ la aceeași oră, 14,00, tot în zona Iașului, a mai căzut un meteorit, care, însă s-a dezintegrat. Zgomotul produs de acesta l-a făcut pe cercetător să concluzioneze că ar fi putut avea, la intrarea în atmosferă, 8 kg și 16 cm diametru. ”Explozia este echivalentă cu 400 kg de exploziv TNT”, a precizat, anul trecut, Silviu Gurlui, referindu-se la zgomotul resimțit pe o arie de zeci de kilometri, la căderea meteoritului.

Trebuie spus că fragmente de meteoriți cad în permanență pe suprafața globului, dar, de obicei, este vorba de unele foarte mici, deoarece, traversând atmosfera terestră, acestea ajung să se dezintegreze.

Sursa: Facebook / Silviu Gurlui

Ne puteți urmări și pe Google News