Sistemul continuă să fie subfinanţat. Spitalele continuă să fie mizere, intri cu o boală şi ieşi cu cinci. Nu există aparatură. Medicii buni, în ciuda creşterii salariilor, continuă să plece din ţară. Dar, când peste toate astea, se mai aşază orgolii tâmpite, meschinării de doi bani și şmenuri de culise este deja prea mult. Pentru că ele pun în pericol grav sănătatea oamenilor. Iar când este vorba despre copii, pericolul şi gravitatea sunt cu atât mai mari.

Copiii din Ploieşti pot avea urgenţe ORL numai miercuri şi joi

Spitalul de Pediatrie din Ploieşti. Un spital mare, care deserveşte inclusiv localităţile din zona Prahova. Medici ar exista, spre deosebire de alte unităţi sanitare. Chiar şi ceva aparatură. Incredibil, dar nu există însă voinţa de a trata pacienţii!

Copiii care au urgenţe ORL. Pentru că managerul spitalului şi camarila lui, pur şi simplu nu vor. Totul a început cu un anunţ nevinovat şi perfect legal, care poartă numărul 3564 din data 07.06.2019 şi care dă de veste tuturor: „Spitalul de Pediatrie Ploieşti organizează conform OMSP 284/2007, modificat si completat de OMSP nr.954/2017, în data de 09.07.2019 ora 09.00, locaţia din B-dul Independenței nr.18, concurs pentru ocuparea postului de Director Medical”.
Tot în acest anunţ erau cuprinse şi condiţiile prevăzute de lege pe care un candidat la o asemenea funcţie trebuie să le îndeplinească. Ordinul era semnat de manegerul spitalului, doctorul Cătălin Vişean. Concursul se organiza pentru că mandatul directorului medical în funcţie se încheia.
Ce nu spunea anunţul era faptul că jocurile pentru ocuparea acestei funcţii erau deja făcute. Adică, trebuia să rămână actualul director medical.

Gaşca instalată în fruntea spitalului nu voia să se dea dusă, deşi tuturor, inclusiv managerului, le expiraseră mandatele. Şi când toate erau aranjate, s-a găsit cineva să le strice mânăriile. Cineva din spital. Medicul Isabela Lupu a avut tupeul nu numai să devină doctor în medicină, nu numai să îndeplinească toate condiţiile impuse de lege şi ceva pe deasupra pentru a concura, dar a mai avut tupeul să se şi înscrie la concurs.

A achitat taxa de 300 de lei pentru participare, a depus documentele şi a fost selectată să participe la competiţie de o comisie formată din doi reprezentanţi ai DSP-Prahova. Doar că de concurs s-a ales praful. Pur şi simplu nu s-a mai ţinut. Motivul: unul hilar. Reprezentanţii DSP Prahova nu s-au prezentat la spital, pe motiv că nu au competenţă. Deşi tot ei aprobaseră dosarele celor care se înscriseseră în concurs. Aşa că a rămas ca înainte, acelaşi director medical. Nici vorbă despre reprogramare. Iar doctoriţei Lupu i s-a spus că dacă vrea, poate să-şi ia înapoi taxa de participare, dacă nu doreşte cumva să o doneze spitalului.
Apoi a început războiul de pedepsire, ale cărui victime sunt copiii nevinovaţi din Ploieşti şi împrejurimi.

Interzis la operat, chiar dacă e o urgență

Imediat după scandalul cu concursul, doctoriţa Isabela Lupu a fost convocată în cabinetul managerului unde se mai aflau şi alți medici din spital, dr. Terchilă, dr. Chițan, dr. Popa şi dr. Miu. Aici a avut loc o discuţie halucinantă: „Doamna dr. Miu Anca, managerul medical al acestui spital, mi-a comunicat verbal că “operez prea mulți pacienți” și că ar trebui să operez limitat, într-o singura zi, de exemplu, doar în ziua de joi.
Deși adresabilitatea Spitalului de Pediatrie este mare şi se ştie că oricând pot apărea urgențe pe zona mea de competență, O.R.L. care nu pot fi amânate (de exemplu corp străin în căile aero, digestive, epistaxisuri)” – declară
medicul Lupu.
Cu alte cuvinte, copiii din Ploieşti au dreptul să se rănească în zona nasului, gâtului sau urechilor ori să înghită cine ştie ce drăcovenii care trebuie scoase urgent numai joia, când managerul a decis că pot fi operaţi. Şi dacă apare o urgenţă luni sau vineri? Asta este! Să fie şi copiii mai cuminţi şi părinţii mai atenţi. Şi dacă totuşi se întâmplă, să meargă la alte spitale! Cine răspunde, totuşi, pentru întârzierea unui act medical de urgenţă prin transportarea bolnavului la un alt spital, întârziere care uneori poate fi fatală? Nimeni, desigur!
Mai trebuie făcută menţiunea că doctoriţa Isabela Lupu este singurul medic din spital care are competența să efectueze examene endoscopice pentru copii, screening auditiv pentru nounăscuți și copii mici prin otoemisiuni acustice, coblație chirurgicală, terapii cu radiofrecvență, ecografie generală și ecografie părți moi în sfera O.R.L.
Vasăzică, un medic avem şi pe acela îl şuntăm! Nu contează pacienţii. Copiii nu au niciun fel de valoare în această dispută. Ei sunt pagube colaterale.

Concesia managerului: Maxim două operaţii!

Ce te faci însă că micuţii din Ploieşti nu au luat la cunoştinţă de decizia managerului Spitalului de Pediatrie cu urgenţele numai joi şi au continuat să se rănească la joacă sau în alte împrejurări sau să se îmbolnăvească pur şi simplu de gâlci sau de urechi şi în alte zile ale săptămânii. Şi au fost aduşi de părinţii lor la spital. Şi au plecat aşa cum au venit, trimişi pe la alte spitale sau cu recomandarea să mai reziste niţel până joi.

Bineînțeles, care mai rezistă.
A ieşit scandal şi managerul Cătălin Vişean a trebuit să revină asupra deciziei sale aberante. Medicului Isabela Lupu i s-a permis să opereze şi miercuri, nu numai joi. Dar nu mai mult de două operaţii pe zi. Şi dacă într-o zi, mai vine şi un al treilea pacient care trebuie operat urgent? Asta e! Revine săptămâna următoare, miercuri sau joi.

Anestezicul românesc „Nani, nani!” în acţiune

Din cauza acestui război absurd, copii nevinovaţi sunt supuşi unor chinuri, uneori cumplite, fără ca nimănui să-i pese. Ordinul ca Isabela Lupu să nu mai opereze decât miercurea şi joia şi maxim doi pacienţi pe zi s-a transmis şi la blocul operator. Asta a dat naştere la situaţii incredibile.

Declaraţiile medicului sunt în continuare halucinante: „În data de 08.08.2019 am fost nevoită să intru în sala de operații cu doamna asistentă de la cabinetul O.R.L. (din Ambulatoriul Spitalului de Pediatrie Ploiești), care nu are experiență de asistent de sală de operație.

Această situație ar fi putut destul de ușor să degenereze într-o greșeală medicală, mai ales că era o intervenție cu complicații hemoragice”. Adică o viaţă de copil pusă în pericol din ambiţii prosteşti şi din dorinţa de a se păstra gaşca incompetenţilor în fruntea instituţiei.

Şi încă o declaraţie a medicului Lupu care trebuie să ducă corpul de control al ministrului la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti: „Au fost anumite acte medicale care au necesitat anestezie (examene endoscopice la copii mai mici de 6 ani sau la pacienți cu multiple afecțiuni) pe care fie nu le-am efectuat, fie le-am efectuat cu dificultate, pentru că nu mi s-a permis accesul în sală în afara datelor stabilite de domnul manager”.

Cu alte cuvinte, s-au făcut acte medicale fără anestezie, pe copii mici, care urlau de durere de se cutremurau pereţii.
Întrebarea de final ar fi: când se va pune capăt acestei situaţii de neimaginat? Poate când se va pune în aplicare o decizie definitivă a ÎCCJ, care l-a găsit incompatibil pe managerul Cătălin Vişean, sentinţă pronunţată pe 6 martie 2018 şi care încă de atunci ar fi trebuit să-l trimită acasă.

 

Răspunsul directorului spitalului