Evenimentul Zilei > International > Un „CERNOBÎL cultural”: Cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia DEVASTATĂ de flăcări
Un „CERNOBÎL cultural”: Cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia DEVASTATĂ de flăcări

Un „CERNOBÎL cultural”: Cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia DEVASTATĂ de flăcări

Peste un milion de documente istorice unice au fost distruse în incendiul care a mistuit sâmbătă cea mai mare bibliotecă universitară din Rusia.

Un uriaș incendiu a izbucnit sâmbătă 31 ianuarie la Moscova, la principala bibliotecă universitară din Rusia, provocând distrugerea a peste un milion de documente istorice unice. Mediile științifice, consternate, au catalogat tragedia drept un „Cernobîl cultural”.

Potrivit forțelor de intervenție, incendiul, care s-a declanșat vineri seara iar sâmbătă seara nu era stins complet, a devastat 2000 de metri pătrați din biblioteca Institutului de Informații ale Științelor Umane (INION). Creată în 1918, ea aduna peste 10 milioane de documente istorice (cărți, jurnale, manuscrise etc) datând din secolul XVI până în secolul XX și redactate în mai multe limbi.

„Este o mare pierdere pentru știință: este vorba despre cea mai vastă colecție de acest tip din lume, echivalentă, probabil, cu Biblioteca Congresului american de la Washington”, a declarat președintele Academiei de Științe Vladimir Fortov, citat de agențiile de presă rusești.

El a continuat:

„Se găsesc aici documente imposibil de găsit în altă parte, toate institutele de științe umane folosesc această bibliotecă. Ce s-a întâmplat amintește de Cernobîl.”

Potrivit lui Fortov, mai mult de 15% dintre documente au suferit distrugeri. „Sarcina noastră va fi să le restaurăm, există tehnologii pentru asta”, a adăugat el, explicând că pagubele au fost produse mai mult de cantitatea de apă aruncată de pompieri, decât de flăcări.

Fondul de carte al bibiliotecii adăpostește una dintre cele mai bogate colecții de carte în limbile slave din lume, dar și provenind din Marea Britanie, Italia sau Statele Unite.

„Cea mai mare parte a cărților rare conservate în această bibliotecă au fost aduse din Germania după Al Doilea Război Mondial ca trofee de război: este vorba de lucrări de economie, de filosofie, de clasicii marxism-leninismului”, a explicat directorul Bibliotecii Rusiei, Alexander Visly pentru ITAR-TASS.

Incendiul a izbucnit vineri la ora locală 22 seara la etajul al doilea al clădirii situate în sudul Moscovei și a continuat toată ziua de sâmbătă în ciuda mobilizării a peste 200 de pompieri.

Flăcările au devastat la început doar o parte a clădirii din beton, unde se aflau birouri și nu cărți, așa că responsabilii bibliotecii au anunțat că nu sunt motive de îngrijorare. Lucrurile s-au agravat însă când mai bine de o mie de metri pătrați de tavan s-au prăbușit. Potrivit primelor investigații, se bănuiește că laoriginea focului ar fi un scurt circuit.