Un caz ce merită să fie întors pe toate feţele: clasa celor 27 de genii
- Adam Popescu
- 10 iulie 2010, 16:43
Caz incredibil la Colegiul Naţional "Silvania", din Zalău: 27 dintre cei 30 de absolvenţi ai unei clase a XII-a au avut media 10. În timp ce patru dintre ei au obţinut nota maximă şi la Bac, unul a picat examenul.
La un liceu din judeţul Sălaj, Colegiul naţional "Silvana", din Zalău, s-a înregistrat în acest an un record absolut: 27 dintre cei 30 de elevi ai clasei a XII-a, profil uman - engleză intensiv, au terminat ultimul an de liceu cu nota 10 pe linie!
Mai mult, şefa de promoţie a primit doar nota zece în toţi cei 12 ani de studii de până acum. Este vorba despre Antonia Abrudan, fiica inspectorului general şcolar de la Sălaj.
"Sunt convinsă că vor confirma"
Monica Morar, diriginta clasei-minune, predă psihologie. Ea recunoaşte că, luat din context, rezultatul e incredibil. "De la început am observat că sunt, într-adevăr, o generaţie de copii foarte isteţi, foarte respobsabili. Ştiau foarte bine ce îşi doresc. De la început s-a văzut că este o generaţie de elită şi sunt convinsă că o să confirme peste ani", a spus profesoara Morar.
Cei 30 de aboslvenţi au intrat la Colegiul "Silvania" în anul 2006, cu note foarte mari, media clasei fiind de 9,67. În clasa a lX-a, media a fost de 9,70, în a X-a – 9,72, în a XI-a 9,90, iar în a XII-a 9,97.
Clasă cu copii ai unor notabilităţi ale oraşului, dar şi cu copii de bucătari
Directorul Colegiului "Silvania", Vasile Bulgărean, spune că generaţiile mai vechi, "tributare unui alt tip de şcoală", înţeleg mai greu performanţele elevilor săi. "În Zalău, mulţi comentează pe la colţuri. Spun că nu pot fi toţi de 10, dar cei care se arată aşa de şocaţi nu vor să vadă ce se întâmplă la liceu", spune el.
"Mă deranjează mult când oamenii nu cred că este posibilă şi performanţa. Pe plan local au fost foarte multe discuţii, dar vă pot spune că între cei 27 de elevi sunt şi copii care au părinţi bucătari sau şomeri sau care vin de la ţară şi fac naveta. Nu toţi elevii sunt copiii unor notabiltăţi", ţine el să le răspundă celor care explică notele maxime de la "Silvania" prin faptul că în clasa cu pricina învaţă copii din familii de vază ale oraşului şi ale judeţului.
Ce-i drept, în clasa-minune învaţă, printre alţii, fiica inspectorului general şcolar ori fiica viceprimarului din Zalău.
Directorul Bulgărean mai spune că, în comparaţie cu clasele de real, curricula şcolară pentru clasele de uman e mai uşoară pentru ultimii doi ani de liceu şi de aceea se obţin note aşa mari. E un lucru pe care nici oficiali ai Ministerului Educaţiei nu-l ştiu, zice directorul.
"Dacă întrebaţi pe cineva la minister şi dacă ştie vreunul ce conţine curricula, eu îmi tai gâtul. Pe plan local această dispută o avem de trei săptâmăni. Sunt şi în colegiu profesori care nu ştiu ce se predă la profilul real. În clasa XII-a, este o materie mai lejeră şi este foarte bine canalizată pe profilul uman", ţine să adauge Bulgărean.
Doar patru au luat 10 şi la Bac
La Bacalaureat, din cei 249 de absolvenţi ai Colegiului "Silvania", 207 au obţinut medii peste 9, iar 25 au luat nota maximă. Doar patru dintre ei provin din clasa-minune. Printre aceştia şi Antonia Abrudan, fiica inspectorului general şcolar.
Unul dintre cei 27 de absolvenţi cu nota 10 a picat însă la Bac (a luat nota 3,7 la română). "A avut o sincopă. A fost un accident la mijloc, e un elev foarte bun", a replicat directorul.
CUM ÎŞI EXPLICĂ SUCCESUL
Antonia Abrudan: " Notele mari au fost o ambiţie personală"
La colegiul din Zalău nu se foloseşte cuvântul "tocilar", spun elevii. "La noi există o apreciere şi o cultivare a per formanţelor. Tocilar poate fi un elev bun de la un liceu mai slab. Acolo, cel care se afirmă e ironizat de toată clasa. La noi a fost o luptă pentru cunoştinţe şi pentru note", ne-a spus Antonia Abrudan, şefa de promoţie, care a avut întotdeauna doar nota 10.
"În clasă vorbim mult"
Tânăra, care acum are 19 ani, spune că orele se desfăşoară diferit faţă de cum eram obişnuiţi mai de mult.
"Se pune accent pe cultivarea talentului şi pe creativitate. Planul lecţiei se face în clasă, iar apoi totul se face acasă. Să zicem că avem lecţia despre basm. Citim acasă despre lecţie, iar a doua zi putem să ne exprimăm opinii despre personaje. Doamna profesoară ne întreabă şi, împreună, facem un plan de abordare a lecţiei. E un dialog constant între profesori şi elevi. În clasă se vorbeşte mult, dar nu se mai scrie mult. Fiecare elev scrie ce crede de cuviinţă, îşi ia notiţe", spune ea.
Antonia spune că i-a plăcut toată viaţa să înveţe. "Faptul că sunt fiica inspectorului general şcolar nu m-a ajutat. Poate că am devenit ceva mai cunoscută - toată lumea vorbeşte despre mine. Dar nu înţeleg de ce un copil al unei persoane publice nu poate să facă performanţă. După cum am învăţat şi m-am pregătit, consider că am fost de nota zece. Dar asta nu înseamnă că nu mai am de învăţat", zice ea.
Antonia Abrudan va da examen la Facultatea de Medicină Dentară din Cluj-Napoca şi îi contrazice pe cei care susţin că notele mari sunt doar ca s-o ajute să intre mai uşor la facultate. "Eu dau examen de admitere, iar media de la liceu nu îmi foloseşte la nimic. Mi-am dorit să am note mari. A fost o ambiţie personală după ce, în clasa a VIII-a, am terminat şefă de promoţie. Aşa că am simţit că trebuie să demonstrez".
Ioana Sabău, altă elevă care a terminat clasa a XII-a cu zece pe linie, intenţionează să urmeze cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice din Bucureşti. "Vreau să devin expert în comunicare. În prezent vorbesc foarte bine engleza şi spaniola şi bine limba franceză. Consider că media 10 este meritată. M-am pregătit zilnic, câte patru ore", spune ea. Cristina Miclea şi Patricia Erdei vor studia la o facultate de business la Londra.
"De ce n-am avut 10 curat"
Timea Sojka, fiica viceprimarului Attila Sojka, e unul dintre cei trei elevi care n-a avut media 10 la finalul clasei a XII-a. A avut 9,97. Vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca. "Nu am luat nota 10 curat deoarece, la o teză la limba română, am primit nota 9 fiindcă am mers mai mult pe partea de creativitate şi nu am respectat algoritmii".
"Între cei 27 de elevi din clasa a XII-a sunt şi copii care au părinţi bucătari sau şomeri, sau care vin de la ţară şi fac naveta. Nu toţi elevii sunt copiii unor notabilităţi.", VASILE BULGĂREAN, director Colegiul Naţional "Silvania" Zalău
ÎN CE AN S-A NĂSCUT EMINESCU?
"Noi învăţăm opera, nu ne axăm pe viaţa autorului"
În catalogul clasei a XII-a, profil uman, notele de zece s-au înşirat una după alta. Şi, totuşi, am avut parte de o surpriză neplăcută.
- La întâlnirea cu o parte dintre elevii eminenţi de aici, am întrebat în ce an s-a născut Mihai Eminescu. N-am primit un răspuns, ci doar nişte explicaţii. "Vă pot spune tot ce vreţi despre literatura lui Eminescu, despre viaţa şi moartea lui. Vă pot şi recomanda cărţi despre viaţa lui Eminescu", ne-a spus Timea Sojka, fără să poată preciza data la care s-a născut poetul.
- În apărarea ei a sărit şefa de promoţie, Antonia Abrudan: “Noi, la limba română, nu mai învăţăm despre autor. Învăţăm operele şi nu ne mai axăm pe viaţa autorului. Probabil de aceea nu mai ştim datele astea exacte. Ne axăm pe lucrare, pe felul în care analizăm opera, nu pe autor sau pe biografie...".
- Dintre cei 27 de absolvenţi care au avut zece pe linie, doar 15 au luat nota maximă la Bacalaureat la limba şi literatura română.
- Materii predate la Colegiul "Silvania" la profil uman: istorie (2 ore pe săptămână), limba română (6), engleză (6), geografie (1), ştiinţele naturii (1), religie (1), latină (2), muzică (1), educaţie fizică (1), filosofie (2), tehnologia infomaţiei comunicării (1), literatură universală (1), germană/franceză (3).
OPINIE CATEGORICĂ A SECRETAREI DE STAT OANA BADEA
"Notele şi-au pierdut valoarea. E chiar cazul fiului meu" Andreea Strachină
Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, spune că notele şi-au pierdut din greutate, exemplificând cu anii ei de liceu.
Ea consideră că învăţa mai mult decât o face acum fiul ei, dar avea note mult mai mici: "La pedagogie, cea mai mare notă a fost 8. Acum, nu se mai pomeneşte să n-ai zece. Fiul meu a terminat al nouălea în clasă, cu 9,67 şi sunt două fete cu 10. Dar copilul meu nu citeşte cât citeam eu, nu stă la masa de studiu cât stăteam eu. Notele nu mai au nicio însemnătate".
Oana Badea crede însă că sistemul de notare nu poate fi particularizat la exemplul Zalău, fiind o problemă generală. Mai mult, dă credit profesorilor din Ardeal: "Din provincie vin copii cu rezultate excelente. Poate sunt nişte elevi foarte buni, nu cred că avem dea face cu un caz ieşit din comun, ci cu unul care refletă sistemul general de notare". Sistemul de notare din Capitală, diferit de cel de la Zalău
La cele mai bune licee din Capitală, clasele de elită numără doar câte 2-3 elevi cu media generală 10 la sfârşitul clasei a XII-a. La Colegiul "Sf. Sava", şefa de promoţie Ioana Amarande nici nu are 10, ci 9,91. Marilena Milian, directoarea adjunctă a liceului, n-a vrut însă să comenteze cazul de la Zalău, considerând că-şi depăşeşte atribuţiile.
În schimb, fostul ministru al educaţiei Ecaterina Andronescu spune că exemplul clasei cu 27 de genii merită analizat în detaliu. "E foarte important de văzut ce-au făcut la Bac. Dacă au luat note peste 8, atunci îşi meritau notele din liceu. Dacă au luat note mai mici, atunci e de cercetat în amănunt".
La niciun alt liceu din România nu există ceva similar
Oricâte licee de elită ar mai fi în mari le oraşe din ţară, nicăieri nu mai există o clasă de-a XII-a în care aproape 90% dintre elevi au numai note de 10. În Arad, la "Goldiş", au fost doar doi cu 10.
În Constanţa, la Colegiul "Eminescu" a fost doar o elevă cu 10, la Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" din Braşov n-a existat nicio medie finală de 10, la "Mihai Viteazul", din Bucureşti, e doar un decar în toată generaţia, şi exemplele pot continua. Mai există însă un caz interesant la Bacău: 20 de elevi au avut media 10 la Colegiul Naţional "G. Vrânceanu", dar proveneau din mai multe clase.
La Bacalaureatul recent încheiat s-au constatat zeci de cazuri de elevi cu medii de absolvire foarte mari (9,25-9,50), dar care au luat note de 2 şi 3 la examenele scrise. Ministerul a anunţat că va efectua anchete în aceste unităţi şcolare.