Un buncăr din Al Doilea Război Mondial a fost transformat într-o pensiune subterană, în Franța. Structura prezintă detalii care atestă utilizarea sa de către trupele germane, însă a fost modernizată astfel încât să permită cazarea a cel mult opt persoane, relatează CNN.
Buncărul L479, construit de trupele germane în nordul Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost restaurat și reamenajat sub forma unei pensiuni subterane. Coasta nordică este încă presărată cu fortificații rămase în urma activității armatei germane, care a construit așa-numitul Zid Atlantic pentru a încerca să împiedice activitatea forțelor aliate.
În Saint-Pabu, pe coasta bretonă, buncăre de beton sunt pe jumătate îngropate de-a lungul plajelor de nisip într-o zonă care a funcționat odată ca stație radar.
Un buncăr al trupelor germane, din Al Doilea Război Mondial, transformat în pensiune subterană
Serge Colliou a cumpărat un teren în jurul unui buncăr situat de-a lungul plajei și a petrecut 18 luni de zile săpând și renovând structura de 400 de metri pătrați, transformând-o într-o pensiune subterană în care se pot caza până la opt persoane. Structura prezintă inclusiv bar și living.
„Am adaptat (n.r. buncărul) încercând să păstrez în același timp o anumită atmosferă specifică timpului”, a declarat Colliou.
„Am vrut să oferim buncărului o a doua viață, ca să nu trăim în trecut pentru totdeauna. Am salvat unele detalii, adică atunci când intri aici, știi unde te găsești, există indicii istorice, însă nu ca într-un muzeu”, a mai precizat Serge Colliou.
Obiectele din timpul războiului din Buncărul L479 includ căști și reproduceri de arme. Pereții structurii prezintă semne ale operațiunilor de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial.
„Conservăm celebrele buncăre, dar nu le putem salva pe toate”
Atât oaspeții germani, cât și cei francezi s-au cazat în buncărul care a fost deschis publicului în urmă cu un an de zile, a menționat Colliou.
Unii primari au încercat să îndepărteze buncărele și alte rămășițe folosite de forțele militare de pe coastă astfel încât să asigure condiții de siguranță pentru înotători. Alți edili din Saint-Nazaire, La Rochelle, Brest și alte teritorii au inițiat demersuri pentru a restaura siturile istorice.
„Începem să conservăm celebrele buncăre, ceea ce este un lucru bun, dar nu le putem salva pe toate”, a declarat Herve Farrant, un expert în buncărele armatei, care a început să exploreze structurile încă din anii 1980.