După 21 de săptămani de aşteptare, marele premiu la Loto "6 din 49" a fost câştigat în această seară. Potrivit reprezentanţilor Loteriei Române, premiul record de la categoria I a fost câştigat de un bilet jucat într-o agenţie din Bucureşti. NUMERELE CÂŞTIGĂTOARE: 36, 6, 47, 24, 20, 2.
Din cele 12 milioane de euro puse în joc, câştigătorul nu se va bucura de întreaga sumă. Impozitul de stat aferent acestui câştig (25%) îl va lăsa cu 9,3 milioane de euro, suficienţi totuşi pentru a-i menţine recordul.
Reprezentanţii Loteriei Române au mai anunţat ca la categoria a II-a (cinci numere ghicite din şase) au fost 139 de câştigători, care vor primi câte 19.252 de lei.
La categoria a III-a (patru numere ghicite din şase) s-au înregistrat 7.200 de câştigători, iar fiecare va primi câte 557 de lei.
Vă reamintim numerele câştigătoare: 36, 6, 47, 24, 20, 2.
4 milioane de jucători
Această modalitate de îmbogăţire rapidă i-a determinat pe mulţi oameni să ia cu asalt agenţiile Loteriei.
Jucatorii au avut in buzunare cel putin 4,5 lei, costul unei variante simple, răbdarea de a sta la cozi de zeci de metri lungime si speranţa de a ghici toate numerele.
Preşedintele Loteriei Române, Liliana Mincă, a declarat că numărul de jucători a ajuns astăzi la 4 milioane. Cu toate acestea, sociologul Mariana Stănescu a declarat că nu putem vorbi de un fenomen excepţional.
„Acest tip de joc are o posibilitate de câştig extrem de redusă. Dar nivelul ridicat al accesibilităţii şi valoarea consistentă a premiului încurajează un număr mare de persoane să participe. A început să fie de acum normală această aglomeraţ ie în jurul agenţiilor. Dacă ne uităm în străinătate, în Ungaria, Franţa, Spania şi chiar Statele Unite, loteria este ceva obişnuit, la fel ca şi numărul mare de bilete care se pun în vânzare înaintea marilor reporturi.“
Majoritatea celor prezenţi la cozi îşi explică decizia de a participa apelând la argumente financiare. „Dorinţa de a avea un trai mai bun îi determină pe mulţi să joace diferite variante. Iar publicitatea care se creează în jurul premiului îi convinge şi pe cei indecişi să participe“, a mai adăugat Mariana Stănescu.
Puţini recunosc că joacă
Cu toate că zeci de mii de români joacă, puţini dintre ei recunosc acest lucru în discuţiile cu prietenii. Stănescu a mai adăugat că acest comportament este atribuit tendinţei indivizilor de a se conforma unor anumite tipuri de activităţi, „aprobate“ de toţi cei din jur.
„Având în vedere faptul că sunt mulţi sceptici care neagă autenticitatea jocului şi posibilitatea reală de a câştiga, anturajul lor tinde să se conformeze şi el acestei tendinţe.
Astfel, jucătorii încep să nege participarea lor, de teamă să nu ajungă subiect de glumă în grupul de prieteni, dar continuă să facă vizite frecvente agenţiilor Loteriei.“