Primăria Capitalei și cea a sectorului 6 se contrazic privind deschiderea unui bazin de înot, care nu este folosit, deși a fost finalizat în 2015
La Şcoala nr. 311, din sctorul 6, Primăria Capitalei a demarat, în anul 2006, un program de reabilitare a şcolii şi construirea unui bazin de înot, cu bani de la Banca Europeană de Investiţii. Pe atunci, primar general era Sorin Oprescu. Lucrările s-au finalizat în anul 2015. Școala s-a deschis, bazinul nu. În timp ce reprezentanţii Munici palităţii spun că echipamentele şi instalaţiile aferente bazinului de înot sunt funcţionale, edilul sectorului 6, Gabriel Mutu, spune că bazinul este defect.
Școală închisă șase ani, lucrări nefinalizate nici acum
Durata lucrărilor ar fi trebuit să fie de 18 luni, cu finalizare pe 31 decembrie 2017. „Prima firmă care a câștigat licitația, General Construct, a început lucrările și, după câteva luni, le-a abandonat. În urma rezilierii contractului, în anul 2008, şi a organizării unei noi licitaţii, firma care a afectuat cea mai mare parte a lucrărilor de reabilitare și de construcție a bazinului de înot este SCIT impex SRL”, au explicat, pentru EVZ, reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.
Potrivit acestora, clădirea școlii a fost inutilizabilă timp de șase ani, instituția revenind în sediu în anul 2012, dar fără a deschide bazinul de înot. Motivul: în urma numeroaselor controale efectuate în perspectiva preluării clădirii şi obţinerii avizului ISU, sunt necesare „foarte multe remedieri care încă nu sunt în totalitate rezolvate”.
Primăria Capitalei zice altceva
În timp ce edilii de la Sectorul 6 spun că sunt probleme cu bazinul, Municipalitatea susține că este o chestiune birocratică faptul că bazinul stă închis și nu este folosit de elevi.
„Pentru ca bazinul să fie utilizabil este necesar ca apă din bazin să fie schimbată în totalitate și să fie asigurate substanțe consumabile (dezinfectanți, substanțe de clorinare etc), dar şi asigurarea de personal de specialitate pentru exploatare şi întreţinere. La probele iniţiale, constructorul a asigurat aceste materiale consumabile”, a fost răspunsul Primăria Capitalei la întrebările Evenimentului zilei.
Recepție parțială a lucrării
În ceea ce privește problemele, edilii Capialei spun că nu mai sunt. „S-au constatat anumite disfuncționalități: de exemplu, temperatura apei în bazin nu era corespunzătoare, fapt ce a presupus înlocuirea schimbătorului de căldură cu un altul de capacitate mai mare, dar și temperatura aerului din incinta care trebuia mărită. Aceste disfuncționalități au fost remediate de constructor”, a explicat Primăria Capitalei. După realizarea tuturor remedierilor, în data de 07.12.2016, Primăria Capitalei a solicitat Administrației Școlilor Sector 6, desemnarea unui responsabil care să asiste la probele de punere în funcțiune a bazinului, precum și asigurarea de personal avizat pentru întreținerea și exploatarea bazinului. „În urma inspecției bazinului și a clădirii aferente acestuia, reprezentanții Primăriei Sectorului 6 au solicitat alte lucrări, suplimentare, necuprinse în proiect, dar pe care le considerau necesare pentru buna funcționare”, a mai precizat Municipalitatea. Primăria Generală spune că aceste solicitări de lucrări suplimentare au fost executate. Cei de la sector susțin că ele nu au fost executate.
„În data de 28.02.2017 s-a efectuat o nouă inspecție a bazinului, la care reprezentantul Administrației Școlilor Sector 6 a refuzat preluarea investiției, motivând, de această dată, că lucrările nu sunt executate profesional - din cauza desprinderii a două burlane și a câtorva plăci de gresie sparte din cauza gheții, care nu a fost curățată. Valoarea a fost de 957.676,41 euro fără TVA”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei pentru EVZ.