Redăm în totalitate răspunsul avocatului Constantin Florin Dulgheru:

”Ulterior tentativei de lovitură de stat prin care s-a urmărit înlăturarea de la putere a președintelui Republicii Turcia, dl. Recep Tayyip Erdogan, ambasadorul Turciei la București, Excelența Sa, dl. Osman Koraly Ertaș, a lansat în spațiul public o dezbatere aprinsă ca urmare a unei declarații halucinante, declarație făcută cu o lejeritate surprinzătoare având în vedere faptul că provine de la un diplomat de carieră.

La postul Realitatea TV, domnul ambasador a insinuat faptul că cele 11 școli turcești din România ar face parte din mișcarea Hizmet coordonată de către clericul Fethullah Gulen, mișcare care are la bază o rețea mondială de școli și ONG – uri și care, în opinia sa, acționează împotriva ordinii de drept din Turcia și, implicit, împotriva președintelui acestei țări, dl. Recep Tayyip Erdogan.

Deoarece această declarație este bine cunoscută publicului larg datorită imensei mediatizări, nu o voi reda, limitându-mă la câteva scurte observații / aprecieri :

I. Cele 11 școli la care face referire domnul ambasador sunt de fapt 10, una fiind închisă acum doi ani, la Timișoara.

O minimă informare (și) pe acest aspect ar fi fost binevenită …

II. Afirmația potrivit căreia școlile turce din România ar complota, alături de celelalte școli turce existente în peste 40 de țări ale lumii, împotriva ordinii de drept din Turcia și, implicit, împotriva președintelui acestei țări, este cu adevărat halucinantă !

Această afirmație hazardată, făcută doar pentru ca domnul ambasador să își mențină poziția și să își dovedească obediența totală față de președintele Turciei, dă naștere la cel puțin două întrebări retorice :

1. Ce interes ar avea copiii / tinerii de diferite credințe din peste 40 de țări ale lumii să-l înlăture de la putere pe dl. Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei ?!?

2. Care ar fi modalitatea concretă prin care acești copii / tineri și-ar putea pune în aplicare așa-zisul plan diabolic ?!?

Oare câștigarea unor medalii la diversele olimpiade și concursuri internaționale de informatică, matematică, fizică și chimie este una dintre modalitățile de luptă ale copiilor / tinerilor din lumea întreagă împotriva d-lui Recep Tayyip Erdogan ?

Este de neînțeles de ce ambasadorul Turciei, în loc să laude rezultatele remarcabile obținute în domeniul învățământului de către conaționalii Domniei Sale în diverse țări ale lumii, printre care și România, a ales să stigmatizeze eforturile și rezultatele acestora !

Din păcate, nefericita declarație a domnului ambasador a declanșat în România numeroase discuții în cadrul mai multor emisiuni radio / tv, unele dintre acestea având titluri apocaliptice precum : „Iminența închiderii școlilor turce din România”.

Este mai mult decât evident faptul că autoritățile române nu au nici un motiv de a lua vreo măsură punitivă împotriva nici uneia dintre Instituțiile de Învățământ Lumina, ca urmare a declarației hazardate a domnului ambasador Osman Koraly Ertaș, cu atât mai mult cu cât :

1. Toate aceste instituții au fost înființate acum mai bine de 20 de ani, potrivit normelor legale incidente și autoritățile române competente nu au descoperit de atunci până în prezent  fapte care să intre în coliziune cu legile penale / și / sau fiscale din România.

2. Cele 10 școli existente în România se află repartizate în 5 județe, având un număr total de peste 3.300 de elevi, dintre care peste 95% sunt români.

3. Datorită principiului după care se ghidează, respectiv principiul de a oferi elevilor o educație aleasă prin spectrul științelor pozitive și al valorilor umane universale, aceste instituții de învățământ se mândresc cu rezultatele deosebite obținute de către elevi la diversele concursuri și olimpiade internaționale.

În special datorită performanțelor extraordinare obținute de către elevii Liceului de Informatică București (ICHB), Instituțiile de Învățământ Lumina se mândresc cu peste 600 de medalii obținute de elevi la diversele concursuri și olimpiade internaționale, performanță care este greu de egalat de vreo altă instituție de învățământ, publică sau privată.

4. Toate școlile din cadrul Instituțiilor de Învățământ Lumina sunt școli private care se finanțează din taxele plătite de către părinții elevilor care frecventează cursurile respectivei școli.

5. Școlile din cadrul Instituțiilor de Învățământ Lumina nu sunt adeptele și nu promovează nici un curent politic, stând departe de luptele politice. De asemenea, ele nu promovează vreo religie, cu atât mai puțin să încerce să impună vreo religie.

Pentru toate aceste considerente, dar și pentru multe altele, atât autoritățile române, cât și opinia publică din România trebuie să acorde atenția cuvenită declarației d-lui ambasador Osman Koraly Ertaș, respectiv să o ignore cu desăvârșire!”