Evenimentul Zilei > Horoscop > ”Un astrolog fără telescop, nu este astrolog!” Despre unelte și astrologie. Observatorul ”Harald Alexandrescu” │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
”Un astrolog fără telescop, nu este astrolog!” Despre unelte și astrologie. Observatorul ”Harald Alexandrescu”  │  Horoscopul lui Dom’ Profesor

”Un astrolog fără telescop, nu este astrolog!” Despre unelte și astrologie. Observatorul ”Harald Alexandrescu” │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Astrologia are un corp de metode, un vocabular specific și uneltele profesiei. Un astrolog care nu are telescop, nu se uită pe cer, nu observă, nu ”vorbește” cu stelele, poate fi considerat doar un lucrător psihologic cu pretext astrologic, spune doctorul în matematici, astronomul Fernand Boquet, în a sa celebră ”Histoire de L’Astronomie” apărută la Payot, Paris, în anul 1925.

 

 

HOROSCOP  În calendarul creştin-ortodox fix, pe 3 iunie sunt Sfinţii: Luchilian, Ipatie, Pavel, Dionisie, Claudie şi Paula fecioara. În calendarul mobil, sâmbătă sunt Moșii de Vară, pomenirea morților. Pe 4 iunie sunt Sfinţii: Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel (probabil, protoromâni). Şi Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului. În calendarul mobil este Duminica mare a Rusaliilor. Cincizecimea. Pogorârea Sfântului Duh. V-am tot povestit de una și de alta, în decursul timpului, de istoriile religioase și motivele folclorice. Este o mică vacanță, hai să lăsăm lucrurile așa cum au căzut!

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți, nunc dimittis servum Tuum, Domine! Vă mulțumesc frumos, vă mulțumesc din suflet. Tuturor și în special Monicăi și lui Vlad, din Canada, Ioanei din California, Gelu din Australia, George din Olanda, Filimon din Italia și Anei din Spania. Dar și lui Viorel din Iași, Loredanei din Constanța, Victor și Daniela din București, de unde mai sunt Mircea și Claudia. Cred că o să mai primesc ”ajutoare” pentru achiziționarea unui telescop, pentru că după cum spunea Ioana, ”un astrolog fără telescop, nu este astrolog!”. Adevăr este!

 

Ca orice profesie, meserie, astrologia are o metodă și un corp de cărți, de manuale, un vocabular specific și uneltele respective. Eu am învățat astrologia, în mod organizat, la Madrasse Omar Khayyam, la Teheran. Patru ani de zile. Am avut vanitatea să-mi dau și doctoratul, dar am renunțat, era o întreprindere prea costisitoare pentru mine, care doream să prezint o teză originală.

 

Uneltele mele sunt multe. În primul rând cam șase sute de cărți despre astrologie și astronomie. Le-am citit pe toate, dar numai vreo 20-30 sunt importante, contează. Efemeride, neapărat. Eu folosesc ”The Concise Planetary Ephemeris for 2000 to 2050 AD at NOON”, apărută la The Hieratic Publishing Co. în anul 1982. Un compas bun, eu am un Richter, un raportor, o riglă, tabele de logaritmi, sau o riglă bună de calcul. Creioane colorate, multe. Hărți stelare ale emisferei boreale. Un glob terestru, sau un atlas bun. Eu am ”The Times Atlas of the World”, un cadou de la un prieten, este foarte bun, pentru că, în anexă, are coordonatele geografice ale marii majorități a localităților pe pe Terra. Formulare astrologice, zodiacul gol, pe care se alcătuiește tema, se poziționează corpurile cerești, ascendentul, casele.

 

În prezent, papetăria și efemeridele sunt înlocuite de programe de computer, care fac imediat tema astrală, dacă se introduc, numele, prenumele consultanului, data exactă a nașterii, an, lună, zi, oră, minut și coordonatele geografice ale locului nașterii. Mai se fac corecțiile de oră de vară, sau de iarnă și programul afișează tema natală. Eu folosesc un program foarte mare, de 7 Gb, ”Expert Astrologer 9.0” pe care l-am primit de la ”Academia Sirius”. Urmează interpretarea, aici se departajează astrologii. Eu, folosind metoda cardinalului Pierre d’Ailly, mai am nevoie de cronologii, enciclopedii, manuale de istorie…

 

Cei care sunt astrologi care se respectă, se uită pe cer, aproape în fiecare noapte, dacă le permite vremea. Sunt în continuu dialog cu stelele. Un telescop? Cu atât mai bine, cu cât este mai clar și are apertura, obiectivul, mai mare. Lumina corpului ceresc ajunge și mai bine în ochi și de acolo la creier. Frecvențe. Senzații. Simțăminte. Informații enorme. Într-adevăr, stelele vorbesc, dar trebuie să le știi limba!

 

HOROSCOP  Se spune că astrologia a fost „descoperită” de sumerieni. Se poate obiecta că a fost descoperită şi de chinezi, azteci, maya, inca, polinezieni şi eschimoşi. Şi de încă vreo sută de populaţii, pe tot cuprinsul globului.

 

Probabil că cine a spus se referă strict la astrologia „europeană” ajunsă pe continent prin filiera babiloniană-egipteană-grecească.

 

Savantul slovac Vojtech Zamarovsky scria în a sa carte, astăzi celebră „La început a fost Sumerul” că, în concepţia sumerienilor de acum cinci-şase mii de ani, cerul şi pământul erau legate în mod fatal şi ceea ce se petrecea pe pământ era numai o reflectare a ceea ce se întâmpla în cer. Iar oamenii şi oraşele puteau să-şi afle soarta din stele, uneori chiar anticipând. Creştinismul a preluat ceva din această metafizică în : „Facă-se Voia Ta, precum în Cer aşa şi pre Pământ!”.

 

„Astfel a luat naştere astrologia, ştiinţa de a prezice evenimente viitoare din mişcarea stelelor”. Idem, pagina 158.

 

Este foarte bine arătat că: „cunoştiinţele astronomice constituiau un produs derivat al astrologiei”. Dar se judecă fapte şi gesturi de acum şase mii de ani cu concepţii din prezent!

 

Mii de ani nu a existat o deosebire între astrolog şi astronom. Cunoştiinţele „astronomice” erau strânse numai în scopul prezicerilor astrologice. Regele aştepta un sfat, o dată pentru un eveniment nu să i se spună distanţa de la Pământ la Soare. Probabil că i-ar fi tăiat capul „astronomului”!

 

Sir Max Mallowan, celebru pentru cercetările sale de la Ur şi Nimrud, soţul nu mai puţin celebrei Agatha Cristie, spunea că sumerienii aveau cunoştiinţe ştinţifice şi tehnice „surprinzătoare”. De exemplu „astrologia, care apărea, acum cinci mii de ani, ca o ştiinţă edificată, completă, cu metodă ştiinţifică”.

 

Tot lordul englez arăta că din traducerile celor mai vechi tăbliţe cuneiforme, astăzi dispărute din sala nr. 2 a Muzeului de Arheologie din Bagdad, rezulta că astrologia se ocupa cu „studiul timpului”.

 

Sumerienii au dezvoltat o metodă ciudată şi de neînţeles pentru omul de astăzi, „ştiinţa listelor”.

 

Aşa apar liste ciudate cu noţiuni din multe domenii. Ce v-ar spune o listă care cuprinde: 30 soldaţi, 45 săbii, de zece ori câte o mie de cărămizi, şapte care de lemn, zece capre? Nimic, bineînţeles… Dar dacă este vorba de un „bon” de scos pe inventar de la tezaur cele de mai sus, ca să se construiască un avanpost militar de graniţă?!

 

Dar liste de genul „anul Akrab, luna a patra, a şaptea „danna” – eclipsă de Soare, mari inundaţii”. Nu se leagă timpul de o conjunctură comică şi de un eveniment? Nu se constituie o „bază de date”? Şi sunt mii, sute de mii de tăbliţe cu astfel de „liste”…

 

Se cunoaşte că sumerienii au stabilit zodiacul, „cercul de animale”. Iniţial, toate zodiile purtau nume de animale, sau obiecte. Grecii, prin concepţia lor elenistică au umanizat unele zodii, astfel cele două maimuţici, una cu capul în sus, cealaltă cu capul în jos au devenit Gemenii, Vulturul a devenit Fecioara (poate şi sub alte influenţe, creștine), iar Amfora a devenit Vărsătorul de apă. Sunt informaţii rare, astăzi uitate în Europa, dar păstrate în tradiţia iniţiatică orientală.

 

Dela început zodiile erau segmente de cerc de treizeci de grade de pe ecliptică şi reprezentau un anumit timp şi nicidecum constelaţiile, care au primit nume după zodiile respective. De fapt, dacă ne uităm cu atenţie nu cred că putem vedea un Capricorn, sau doi Gemeni pe boltă, oricâtă imaginaţie am avea. Denumirile constelaţiilor au fost pur mnemotehnice. Să ne amintim că cercetările astrologice s-au făcut până la apariţia efemeridelor, doar prin observaţie directă.

 

Îmi amintesc cu sentimente amestecate de o noapte de observaţie în cupola Observatorului Amiral Urseanu. Demult. Eram împreună cu bunul meu prieten, Harald Alexandrescu, plecat de timpuriu să studieze stelele de aproape. El era un sceptic în ceea ce priveşte „astrologia de tarabă”, cea de la tv, dar asculta cu multă atenţie şi interes legendele mele din Orient şi ceea ce învăţasem, astrologia de la Madrasse Omar Khayyam. Ne-am băut cafeaua pe terasă, era o noapte frumoasă de vară. Apoi spuse, uitându-se pe cer: „Radule, tu chiar vezi zodiile pe cer?” „NU!” a fost răspunsul meu imediat şi hotărât. „Mă aşteptam…” a fost comentariul lui prietenesc.

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, ajutorul vostru neașteptat și cu atât mai apreciat, m-a făcut să am visuri nebunești. Dacă, pe lângă Muzeul Castrului Roman, de aici, din Prahova submontană, unde sunt condiții foarte bune de observație, aș face un observator astronomic și astrologic, un avanpost științific, purtând numele marelui astronom român Harald Alexandrescu? Îi poartă numele un asteroid, nu poate să-i poarte numele un mic observator din România? A fost un membru marcant PNL, de aceea este persecutat și după moarte? Haideți-haideți, vă chem la sfat, așa făceau strămoșii noștri, scrieți-mi la [email protected]. Nu mai scrieți pe forum, știți regulile rubricii mele!

 

Acum vă rog să mă scuzați, simpozionul din Virginia îmi ia tot timpul, parcă a înebunit lumea, nu altceva. Trebuie să intru pe Skype, am 18, nu, 19 apeluri. Așa o să mai fac o noapte albă, dar știu că mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                                      ⃰    ⃰    ⃰

 

 

HOROSCOP

 

BERBEC   În weekend ca şi mai tot anul, nu ai decat pe Uranus cel ciudat in zodie, dar asta nu înseamnă că lumea a uitat de tine. Dimpotrivă! O perioadă care pare relaxantă, chiar bună. Dar, sâmbătă eşti în criză de timp, pentru că ai multe pe cap. Nu dispera, nu vei reuşi sa le faci pe toate, dar esti aproape de o soluţie pentru rezolvarea unei probleme sentimentale mai dificile. Duminică cosmosul te informează că planurile pe care le-ai făcut şi le urmăreşti de ceva timp, încep să se materializeze. Nu chiar cum le-ai visat, dar oricum, ceva-ceva începe să se mişte. 

 

TAUR  Weekend-ul este o perioadă ceva mai complicată în care nativii şi frumoasele native din Taur se întrebă „cum să fac să am o viaţă mai armonioasă?!” Sâmbătă, oficial, e de bine! Viaţa e o permanentă infruntare de interese, aşa incât trebuie sa dai dovada de multa inteligenta şi sa ai putin noroc in promovarea scopurilor. Sâmbătă, ai! Duminică – obstacole şi enervări ! Ce ne vine împotrivă – un tren cu locomotivă, aşa încât nu insista să-l arunci de pe linii, reaminteşte-ţi că cel mai inteligent, cedează! Adică poţi avea o discuţi cu cineva din anturaj atât de încăpăţînat ca o locomotivă. Probabil Berbec sau Peşte.

 

GEMENI  Un dar relativ scump şi o veste bună, doar pentru unii Gemeni este ziua de naştere. Sărbătorirea zilei de naştere este un prilej potrivit pentru reunirea familiei şi a anturajului. Mult entuziasm şi o privire mai sportivă asupra vieţii te ajută să te bucuri din plin de deliciile sezonului cald. Gemenii pot sa primeasca tot felul de animaluţe din pluş, care zbiară, miaună sau rag. Zgomot să fie. Sâmbătă, comunicarea este punctul tău forte, dar astăzi nu trebuie sa insişti prea mult cu aceasta abilitate pentru ca să nu zăpăceşti oamenii cu dinamismul tau şi să dai naştere la confuzii. Duminică este o zi bună de relaxare sau de excursii.

 

RAC   Eşti într-o perioadă în care eşti plin de energie. Profită şi realizează ceva, finalizează un proiect, termină lucrurile începute. Sâmbătă este o zi care pare bună şi relaxantă pentru racuşorul sentimental din tine. Iti prieste orice discutie la o cafea si faci planuri pentru viitor. Prietenii te ajuta azi făra să-i baţi la cap. Duminică este o zi plină de satisfactii pentru tine. Cei din jur recunosc ca ai dreptate si iti accepta argumentele. Experienţa şi abilităţile tale inving!  Treci printr-o perioada de reevaluare a propriei condiţii, adică ţi-au crescut cheltuielile şi pretenţiile.

 

LEU    Acest prim weekend din luna iunie, odată cu Soarele, protectorul zodiei, bine aspectat, îţi este favorabil în domeniul emoţional – realizări mici, dar necesare.  Atenţie la deciziile importante, mai ales la asocierea cu noi parteneri, atât ca grup social cât şi în dragoste. Călătorii scurte şi prietenii trecătoare. Sâmbătă  ai nevoie de ajutor! Nu prea ai dormit bine şi gândurile nu îţi dau pace. Situaţia pare complicată. Nu ai linişte pentru că eşti şi în urmă cu multe treburi. Fă-ţi un plan, cere sprijin! Duminica trece repede pentru că nu se întâmplă nimic care să te intereseze foarte mult. Puţintică răbdare! Ai mare nevoie de un consilier de taina, dar nu ştii în cine poti avea incredere. Sfatul horoscopului este să mai aşteapţi o perioada de timp.

 

FECIOARĂ   Loialitatea şi adevărul înseamnă foarte mult pentru tine, mai ales în acest weekend. Sâmbătă nu prea ai ţinere de minte în relaţiile sentimentale. Inţelegerile trecute trebuie mereu reinnoite, atat in afaceri cât şi in dragoste, altfel partenerii işi cam "uită obligaţiile"!  Duminică trebuie să ai curaj. Azi ai noroc la dragoste si stelele te sfatuiesc sa faci tu primul pas, mai ales dacă este inceputul unei relatii. Mobilul e la indemana. Sună, acum! Cu anturajul – discreţie şi prudenţă! Duşmanii din dragoste sunt o categorie aparte de inamici, a caror motivatie creste proportional cu succesele tale in amor, aşa că fii discret.

 

BALANŢĂ În acest weekend nu trebuie să aştepţi să te ajute anturajul, trebuie să te descurci singur. Atenţie la mijloacele de transport în comun.  Sâmbătă trebuie sa continui cu aceleaşi metode verificate de până acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele. Tenacitatea şi răbdarea aduc succes! Duminică, elementele aleg! Astăzi ai toate şansele să te întelegi bine cu semnele de foc si apă, dar nu prea te poţi înţelege cu cei născuţi sub semne de pământ şi aer. Pauză ! Este prea cald şi umed ca să faci ceva ca lumea. Stelele spun să te duci doar pe înserat cu prietenii la o terasa cu cartofi prăjiţi şi bere rece.

 

SCORPION  Weekend-ul este o perioadă indicată pentru studiu şi activitate laborioasă. Intelectul este bine aspectat aşa încât poţi să te implici în lucruri mai importante care necesită o anumită fineţe a gândirii. Dacă trebuie să te prgăteşti pentru dat examene, atunci aceasta este perioada.  Sâmbătă trebuie să respecţi legile, scrise sau nescrise! Nu încerca să impui anturajului propriul tău sistem de referinţă, ci mai bine respecta regulile jocului ca să obţii ceea ce vrei. Duminică nu lăsa pe mâine! Trebuie să te ocupi mai mult de anturajul apropiat, de familie, ca situaţiile actuale să nu degenereze în probleme mai greu de rezolvat. Stai, calm şi discută cu membrii familiei, cu cei dragi. Poate în jurul mesei de prânz de duminică, reinventează acest obicei micburghez atât de eficient.

 

SĂGETĂTOR   Idealizează mai puţin situaţia în care te afli şi vei avea o viaţă mai fericită. Nu trebuie să te minţi spunând tot timpul că o să fie bine. Cum îţi aşterni, aşa o să dormi! Sâmbătă este zi de cumpărături. Stelele spun să te plimbi prin Mall, sau măcar printr-un supermarket local in cautarea unui obiect draguţ, util şi poate chiar şi ieftin. Neapărat ceva de in sau bumbac. Duminică atenţie mărită! Oarecare prudenţă nu strică astăzi. Nu cochetezi cu dezastrul, dar cineva, ceva, cumva, ar vrea să ai informaţii greşite. În ceea ce priveşte domeniul emoţional, relaţiile sentimentale. Adică auzi o bârfă!

 

CAPRICORN   În acest weekend poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii. Trebuie să fii tolerant şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru ca să eviţi o eventuală decepţie sentimentală.  Buna dispoziţie şi optimism. Sâmbătă trebuie să dai dovadă de discreţie. „Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia!”  Nu te baga in chestiuni care nu te privesc, mai ales daca este viaţa intimă a unui membru al familiei, a unei persoane din anturaj. Duminica este o zi relativ favorabilă, marcată de oboseala cronică. Toată foşgăiala asta te irită cumplit şi te gândeşti că te distrage de la adevăratele tale scopuri şi idealuri.

 

VĂRSĂTOR   În weekend,  în privinţa legăturilor romantice în această perioadă trebuie doar să alegi. Poţi să o faci cu ochii închişi, tot aia este! Nu sta în curent şi nu zăbovi peste măsură în spaţii largi, în aer liber – şi atenţie la îngheţată! Banii sunt puţini, dar siguri. Sâmbătă se poate şi mai bine. Viata ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cat ai dori. Astăzi trebuie să dai dovada de discreţie, diplomaţie şi eleganţă în relaţiile sentimentale. Duminică fă o surpriză. Fă-i soţiei, sau iubitei un cadou – un buchet de flori, sau o bijuterie mică, drăguţă, aşa, fără nici un motiv, numai ca să-i spui că este aleasa ta şi o iubeşti. Dacă trebuie să fii utopic, atunci să fii unul drăguţ!

 

PEŞTI    În acest weekend este timpul unor decizii mai mult sau mai puţin importante. Ceea ce este esenţial este să iei hotărârile la momentul potrivit. Nu amâna şi nu lăsa lucrurile să se rezolve de la sine. Nu se rezolvă! Te simţi gata de cele mai mari trăznăi, de ceva petreceri şi evenimente importante. Sâmbătă eşti bine-dispus şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă grijile legate de familie. Tot azi poţi primi un răspuns favorabil pentru una dintre problemele la care te gândeşti mult. Duminică poţi să stai acasă! Stelele zic să nu te deplasezi, mai ales cu un mijloc de transport rapid. Relaxează-te, distrează-te, leneveşte! Ia-ţi o zi sabatică!

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: