Un asteroid gigant, cu diametru de un kilometru, se apropie de Pământ

Sursa: Arhiva EVZ

Azi, un asteroid colosal, aproape de dimensiunea unui zgârie-nori și etichetat „potențial periculos”, va trece pe lângă planeta noastră. Cu toate acestea, oamenii de știință ne asigură că nu există niciun motiv de alarmă. Acest eveniment ceresc va fi chiar disponibil pentru vizionare live.

Proiectul Telescopului Virtual dezvăluie că Asteroidul 1994 XD, asteroidul menționat mai sus, va ajunge în cea mai apropiată apropiere de Pământ în seara zilei de luni, 12 iunie, chiar înainte de ora 21:00. EDT. Un asteroid masiv de dimensiunea de 84 de orci urmează să treacă pe lângă Pământ luni, 12 iunie, potrivit instrumentului de urmărire a asteroizilor NASA.

Asteroidul în cauză a fost denumit 488453 (1994 XD), conform Centrului pentru Studii de Obiecte Apropiate de Pământ (CNEOS) de la Laboratorul de Propulsie cu Jet (JPL) al NASA. În ciuda inițialelor, nu are nimic de-a face cu emoticonul XD pe care unii utilizatori mai în vârstă de SMS și mesagerie instant il pot recunoaște.

Asteroidul este, de asemenea, unul dintre cele trei care urmează să treacă in apropierea Pământului – iar sosirea sa anunță doar trecerea unui altul, chiar mai mare, mai târziu în această săptămână.

NASA estimează că asteroidul are un diametru de peste 900 de metri

Chiar și la nivel astronomic, asta este uriaș în ceea ce privește asteroizii – cel puțin pentru cei care trec pe lângă Pământ. Alți asteroizi din centura de asteroizi, cum ar fi 16 Psyche și Ceres, sunt mult mai mari.

Diverse grupuri, inclusiv Virtual Telescope Project, urmăresc cu atenție acest asteroid în timp ce se apropie de planeta noastră pe orbita sa. În plus, sunt în curs de desfășurare planuri pentru a furniza o transmisie în direct a zborului asteroidului.

Nu lăsați eticheta „potențial periculos” să vă sperie

În ciuda etichetei sale potențial periculoase, NASA confirmă că nu există motive de îngrijorare cu privire la acest asteroid care trece pe lângă Pământ. Este numită „potențial periculos”, deoarece orbita sa traversează distanța minimă dintre Pământ și Soare, îndeplinind astfel criteriile necesare.

Centrul NASA pentru Studii de Obiecte Aproape de Pământ (NEOS) utilizează modele computerizate complexe pentru a stabili orbitele asteroizilor și cometelor din apropierea pământului și pentru a calcula probabilitatea lor de a se ciocni cu Pământul. Numai în luna iunie, NEOS monitorizează mai mult de o duzină de astfel de abordări apropiate.