Evenimentul Zilei > International > Un artist CELEBRU, ameninţat cu ÎNCHISOAREA pentru „insultă” la adresa preşedintelui Turciei
Un artist CELEBRU, ameninţat cu ÎNCHISOAREA pentru „insultă” la adresa preşedintelui Turciei

Un artist CELEBRU, ameninţat cu ÎNCHISOAREA pentru „insultă” la adresa preşedintelui Turciei

Un procuror din Istanbul a deschis o anchetă penală şi cere până la patru ani de închisoare împotriva unui celebru sculptor turc, Mehmet Aksoy, pentru insultă la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Într-un interviu acordat recent presei, Aksoy, 75 de ani, a făcut o ironie în legătură cu acuzaţiile de corupţie lansate în decembrie 2013 împotriva lui Erdogan şi mai multor apropiaţi ai acestuia, afirmând că "nu aş utiliza niciodată bani iliciţi pentru sculpturile mele", conform AFP, citată de Agerpres.

Magistratul care a iniţiat procedura a considerat că această frază ar putea constitui o insultă la adresa şefului statului, pasibilă de mai mulţi ani de închisoare, conform Articolului 299 din Codul Penal turc.

Sculptorul este un obişnuit al bătăliilor judiciare cu Erdogan. În luna martie, preşedintele a fost condamnat să-i plătească o amendă de 3.500 de euro pentru că i-a calificat drept "monstruos" un monument de aproape 30 de metri înălţime pe care el l-a realizat la frontiera turco-armeană pentru a simboliza fraternitatea între cele două popoare.

Turcia şi Armenia au o dispută privind masacrul asupra a sute de mii de armeni comis de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Erevanul susţine că a fost vorba de un genocid, termen respins cu fermitate de Ankara.

De la venirea sa la putere în 2003, Erdogan, ales preşedinte în august 2014, şi-a înmulţit plângerile pentru defăimare sau insultă împotriva adversarilor săi, indiferent că este vorba de oponenţi politici, jurnalişti, artişti sau simpli cetăţeni.

Opoziţia turcă, ce denunţă cu regularitate, deriva autoritară a regimului, a cerut abrogarea Articolului 299, susţinând că aduce atingere libertăţii de expresie.