Evenimentul Zilei > Actualitate > Un antrenor italian, pe lista posibililor selecţionieri : „Mi-ar plăcea să antrenez naționala României. Știu și limba”
Un antrenor italian, pe lista posibililor selecţionieri : „Mi-ar plăcea să antrenez naționala României. Știu și limba”

Un antrenor italian, pe lista posibililor selecţionieri : „Mi-ar plăcea să antrenez naționala României. Știu și limba”

Antrenorul italian a vorbit într-un interviu acordat pentru EVZ despre evoluția avută de „tricolori” la Euro, dar și despre posibilitatea de-a deveni selecționer

Cristiano Bergodi (51 de ani) a devenit de-a lungul timpului unul dintre tehnicienii italieni care s-au acomodat în fotbalul românesc.

Fostul căpitan al celor de la Lazio a trecut pe la FC Național, CFR Cluj, Rapid, Poli Iași, Steaua și ASA Târgu Mureș, iar în țara natală a stat pe banca echipelor: Sassuolo, Modena, Pescara și Brescia. Conform surselor EVZ, Bergodi se află pe o listă extinsă a posibililor selecționeri și spune că ar fi onorat de o posibilă „convocare”, chiar dacă n-a discutat cu oficialii de la „Casa Fotbalului”.

Evenimentul Zilei: Domnule Bergodi, se zvonește că ați intrat în vizorul oficialilor FRF, pentru postul de selecționer. Sunt șanse să deveniți primul străin care antrenează naționala României?

Cristiano Bergodi: Heheheh. Eu nu știu nimic. N-am vorbit cu nimeni (Râde). Acum serios, mi-ar plăcea să antrenez naționala României. Știu și limba. Cunosc fotbalul românesc desul de bine. Mereu m-am simțit bine în țara voastră.

– Ce impresie v-a lăsat naționala României la Euro? La noi a fost doliu după înfângerea cu Albania.

– Păi e și normal. Am înțeles că Albania nu vă mai bătuse de ani de zile (n.r – 68 de ani). Supărarea e firească. Mie mi-a plăcut cum a jucat România în meciul cu Franța. Acolo, cu puțin noroc puteați câștiga un punct. Ar fi făcut bine pentru moral. Și cu Elveția am văzut lucruri bune. N-aș vrea să vorbesc despre părțile mai puțin reușite ale echipei.

– Vi s-a părut că era România o echipă care putea să emită pretenții la o calificare în „optimi”?

– Da. Cu siguranță. În ansamblu, România are jucători inteligenți, valoroși, care ar fi putut să iasă din grupe. Nu știu ce a fost în interiorul grupului, dar cu ceva mai multă atenție, șansă și ambiție, puteați juca în „optimi”.

– Se vorbește tot mai intens la noi despre aducerea unui selecționer străin. Ne uităm chiar în curtea albanezilor, la Gianni De Biasi, compatriotul dumneavoastră.

– Gianni e un antrenor excelent, cu mare experiență, care a făcut lucruri importante pentru fotbalul albanez. Faptul că i-a calificat la Euro, în premieră, a însemnat enorm. Apoi, victoria împotriva voastră a fost un bonus. De Biasi știe jocul. Vine din marea școală a antrenorilor italieni. Cu sigurnață, selecționerul pe care îl va numi Federația Română de Fotbal trebuie să califice naționala la Campionatul Mondial din 2018. Ăsta cred că va fi marele obiectiv.

– Ați antrenat în România în perioade diferite. Cum vi se pare nivelul din ultimii doi ani, față de cel din urmă cu un deceniu?

– Sunt sincer. Mi se pare mai slab. Asta e evident. Când echipe de tradiție au dispărut sau sunt în insolvență, asta se răsfrânge asupra fotbalului. Nu iese nimic bun de aici.

– Italia joacă în „sferturi”, contra Germaniei. E pregătită „Squadra Azzurra” de o nouă surpriză, după ce a eliminat Spania?

– Noi, italienii, suntem mereu surprinzători. Italia nu a plecat ca o mare favorită la acest turneu. Și nivelul fotbalului nostru este mai scăzut decât cel din urmă cu câțiva ani. Nu mai avem jucători ca Totti, Del Piero, care au devenit campioni mondiali în 2006, dar Italia are mereu știința de a pregăti turneele finale. Acum, un mare merit îl are Antonio Conte, selecționerul. Asta înseamnă să ai un antrenor valoros la echipa națională.