Republica Moldova. Relațiile moldo-ruse sunt la cel mai jos punct din istoria noastră recentă. Este declarația ministrului de Externe, Mihai Popșoi, care a făcut un bilanț al anului 2024. Într-un interviu pentru agenția IPN, oficialul spune că „unica țară care poate schimba această realitate este Federația Rusă”.
Popșoi: MAE-ul rus, o portavoce a războiului
Conform ministrului de Externe, MAE-ul rus a renunțat la diplomație, fiind o portavoce a războiului.
„Au renunțat la diplomație demult. Noi continuăm să apărăm interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor noștri și vom da ripostă de fiecare dată acestor atacuri nejustificate din partea MAE-ului Federației Ruse, dar am constatat demult că ei nu-și aparțin, ei nu sunt o entitate independentă și nu promovează diplomația în sensul cunoscut al cuvântului, dar sunt o portavoce a războiului și acest lucru este clar pentru toată lumea. E de înțeles pentru toată lumea, noi ne-am dori o îmbunătățire și suntem dispuși să facem totul pentru această îmbunătățire, dar acest lucru trebuie să fie cumva o mișcare de pe ambele sensuri, o mișcare reciprocă. În acest moment nu vedem din partea Federației Ruse o asemenea dorință și această lipsă de dorință se vede zilnic cu prisosință în Ucraina. Dimpotrivă, în ultima perioadă vedem o escaladare a conflictului prin acele atacuri furibunde ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei. Toate acestea se răsfrâng inclusiv și asupra Republicii Moldova”, a spus ministrul, pentru sursa citată.
Imixtiune în alegeri și șantajul gazului
Ministrul de Externe spune că cetățenii moldoveni au reușit să-și apere aspirațiile europene și să aleagă un președinte pro-european. S-a întâmplat într-un an extrem de dificil, sub presiunea unor imixtiuni fără precedent din partea Rusiei.
Popșoi mai spune că Republica Moldova va continua să-și fortifice independența energetică, pentru a face față mai bine presiunii rusești. Este vorba despre interconectarea energetică cu România și UE. Se are în vedere și linia de înaltă tensiunea Isaccea-Vulcănești și una, de perspectivă, pentru zona de nord.
„Ne concentrăm pe atragerea de fonduri. Au fost declarate și oferite pachete de sprijin din partea unui șir întreg de parteneri europeni. SUA ne-au oferit 80 de milioane de dolari recent pentru a consolida reziliența statului nostru. (...) Kremlinul a sperat că va putea să ne îngenuncheze. Că va putea să ne abată de la cursul nostru de integrare europeană. Dar nu a reușit. Nu va reuși nici de această dată, grație consolidării societății noastre, rezilienței instituțiilor statului și, firește, datorită sprijinului generos al partenerilor noștri”, a opinat ministrul.