Evenimentul Zilei > Justitie > Un an de la redeschiderea DOSARULUI REVOLUŢIEI. Membrii CFSN au pus la cale un RĂZBOI PSIHOLOGIC pentru a pune mâna pe putere
Un an de la redeschiderea DOSARULUI REVOLUŢIEI. Membrii CFSN au pus la cale un RĂZBOI PSIHOLOGIC pentru a pune mâna pe putere

Un an de la redeschiderea DOSARULUI REVOLUŢIEI. Membrii CFSN au pus la cale un RĂZBOI PSIHOLOGIC pentru a pune mâna pe putere

La 27 de ani de la evenimentele sângeroase care au marcat schimbarea puterii comuniste condusă de Nicolae Ceauşescu, mai mulţi membri ai fostului Consiliu al Frontului Salvării Naționale (CFSN), condus de Ion Iliescu, care au pus mâna pe putere în România, în decembrie 1989, au fost audiaţi şi puşi sub urmărire penală de procurori ai Secției parchetelor militare din Parchetul General, pentru infracţiuni contra umanităţii. La un an de la momentul în care fostul procuror general interimar Bogdan Licu a cerut redeschiderea Dosarului Revoluţiei, achetatorii au concluzionat că cei puşi sub acuzare au pus la cale un atac generalizat în toată ţara, au acţionat în baza unui plan şi au generat un „război” psihologic şi mediatic care a condus la producerea a numeroase victime.

Mai mulți membri ai fostului Consiliu al Frontului Salvării Naționale (CFSN), format în decembrie 1989 şi condus de fostul preşedinte Ion Iliescu, au fost audiaţi de procurori ai Secției parchetelor militare, a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Parchetul General), la un an de când Bogdan Licu, fostul procuror general interimar al României,  a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie redeschiderea Dosarului Revoluţiei. Anchetatorii au anunţat că au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituții și, de asemenea, la dosar au fost depuse acte relevante. În cauză cercetările continuă într-un ritm susținut, urmând să fie audiate și alte persoane.

Prin ordonanța din 1 noiembrie 2016,  procurorii militari au dispus extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul infracţiunii contra umanității.

Parchetul General arată că, din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare,  vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității.

“Situaţia premisă a infracţiunii contra umanităţii referitoare la existenţa unui atac generalizat rezultă din numărul mare de localităţi în care au avut loc incidente armate cu consecinţele menţionate anterior. Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat, plan care a urmărit crearea unei stări de confuzie în rândul forţelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi difuzarea unor ordine, rapoarte şi informaţii false, scoaterea în stradă şi înarmarea populaţiei, respectiv crearea aparenţei unui „război civil” în care să se confrunte unităţi înarmate aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne sau aceluiaşi minister, în scopul preluării puterii şi legitimării noilor lideri”, au mai precizat procurorii.

Anchetatorii au mai adăugat că, în realizarea acestui plan, s-a apelat la Televiziunea Română care a transmis comunicate alarmiste şi uneori false, la tăierea legăturilor telefonice şi aducerea la conducerea ministerelor de forţă a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinţa generării unui „război” psihologic şi mediatic care a condus la producerea a numeroase victime.

“În cauză, cercetările continuă cu privire la toate faptele care au făcut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la faptele comise după data de 22.12.1989 pe întreg teritoriul ţării, conform dispozițiilor reținute în încheierea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cauză”, a mai preizat Parchetul General.

În lluna februarie a anului trecut, Bogdan Licu, în calitate de procuror general interimar, a cerut  redeschiderea cauzei, în ordonanţa fiind menţionate aspectele care au dus la această decizie. Ulterior, în luna iunie, instanţa supremă a confirmat redeschiderea dosarului, acesta ajungând la procurorii militari de la Parchetul General.

 La scurt timp după decizia de redeschidere a Dosarului Revoluţiei, tergiversate timp de 27 de ani, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, a declarat: “Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Parchetul General este un act procedural normal în urma redeschiderii dosarului. Aşteptăm cu interes să înceapă urmărirea penală in personam pentru persoanele pe care noi le-am indicat în plângerile penale de-a lungul anilor şi care au mai fost puse sub urmărire o parte dintre ele. Şi nu numai, poate că se depistează şi alte persoane care au acţionat în decembrie 1989 împotriva Revoluţiei şi revoluţionarilor. Încredere zero în Secţia Parchetelor Militare, încredere zero în tot ce înseamnă Parchet. Nu este nicio binefacere, este un act procedural, repet. Nu avem de lăudat pe nimeni şi nici măcare de apreciat. Pur şi simplu, în urma deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, aceste dosare au fost redeschise şi astăzi s-a ieşit cu acest comunicat, care trebuia de fapt să fie de mult timp şi dosarul nu trebuia să fie închis niciodată".