Editura Evenimentul si Capital

Un alt dosar stufos a ajuns, pe ultima sută de metri, la Instanța supremă. Remus Baciu: „DNA ne acuză de comportament maniacal. Nu este cazul”

FOTO: Crinuța Dumitrean,rnla DNA pentru audierirnîn dosarul în care a fostrnpusă sub acuzare alăturirnde Remus Virgil Baciurn
Autor: | | 0 Comentarii | 339 Vizualizari

Remus Virgil Baciu, fost vice președinte al Autorității Națio nale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost audiat, ieri, în fața unui complet de trei judecători de la Instanța supremă, acolo unde se judecă, în apel, dosarul în care Horia Georgescu, (fost șef al ANRP) și Theodor Nicolescu (fost deputat PNL) au fost condamnați, pe fond, la ani grei de închisoare. Baciu a spus că acuzațiile DNA, așa cum au fost reținute în rechizitoriu – comiterea unor fapte în mod repetat, cu acceptarea creării unui prejudiciu de fiecare dată – nu ar putea fi decât rezultatul unei boli psihice. „Ceea ce nu este cazul!” – a subliniat fostul vice al ANRP.

Baciu a relatat că a fost inculpat de procurorii anticorupție în mai multe dosare legate de activitatea de la ANRP, că a solicitat fără succes reunirea acestor cauze și că, personal, nu i-a cunoscut nici pe evaluatori, nici pe cei care au obținut despăgubiri.

Activitatea la ANRP, pe scurt

Nu este pentru prima oară când Remus Virgil Baciu vorbește în instanță despre activitatea de la ANRP, care presupune proceduri stufoase. Precizările lui Baciu vizează mai multe aspecte:

● pe masa ANRP ajungeau mii de dosare, toate având ca obiect cereri de retrocedare;

● foarte multe imobile nu puteau fi restituite în natură, astfel că persoanele îndreptățile urmau să primească despăgubiri;

● actele acestor persoane erau analizate de evaluatori, care făceau rapoarte;

● în baza acestor rapoarte, membrii Comisiei votau acordarea despăgubirilor.

„Toate aceste elemente trebuiau sa fie confirmate de Comisie, care emitea o hotărâre, care stabilea că toate celelalte acte erau legale. Niciodată nu s-a pus problema ca eu să îl verific pe acel evaluator. (…) În condițiile în care nu aveam locul de muncă stabilit la Comisia Specială de Despăgubiri și mergeam o oră jumătatedouă, o dată la o lună, în mod evident Statul nu a avut în vedere ca membrii Comisiei să realizeze o proprie analiză a cauzelor care făceau obiectul Comisiei, întrucât ar fi fost imposibil de realizat”, a declarat Remus Virgil Baciu.

Evaluările nu sunt „o știință exactă”

Acesta a spus că, inițial, avea impresia că stabilirea despăgubirilor era „o știință exactă” de care se ocupau evaluatorii, însă realitatea i-a demonstrat ulterior contrariul. Este momentul în care între judecător și Remus Baciu a avut loc un schimb de replici.

Baciu: Personal, credeam că despăgubirile astea erau o știință exactă. Apoi am observat că trei evaluatori puteau prezenta trei cifre diferite.

Judecător: Sunteți jurist. Nici dreptul nu este o știință exactă.

Baciu: Da.

Judecător: Și pedepsele pot avea cifre diferite.

Baciu: Doamne ferește!

Ce spune Baciu despre Alina Bica

Potrivit fostului vice al ANRP, mii de dosare de despăgubiri au facut obiectul unor proceduri judiciare, fie la instanță, fie la parchet. „Nicăieri nu am observat ca instanța de Contencios Administrativ sau parchetele să fi apreciat activitatea Comisiei ca nelegală, defectuasă. Persoanele nemulțumite de despăgubiri se judecau cu instituția, nu cu membrii Comisiei. Activitatea Comisiei era publică, se cunoștea. După șase ani a apărut o altă interpretare a legii, care ne făcea pe noi culpabili!”, a mai spus fostul vicepreședinte al ANRP.

Remus Virgil Baciu a amintit și de dosarul ANRP al Alinei Bica, în care instanța supremă a pronunțat, anul trecut, decizii de achitare.

Procuror: La ședințele Comisiei participau și experții evaluatori?

Baciu: Nu, de regulă nu. Au fost douătrei situații în care au participat, la solicitarea membrilor comisiei. (...) Era obișnuința doamnei Alina Bica să solicite prezența experților, ea susținea că are experiență în evaluare. Ea voia să aibă discuții cu evaluatorii. Probabil că a văzut și dosarele.

Avocat: Să treceți numele și anul, 2011!

Judecător: Numai să nu ne cereți să o audiem în Costa Rica.

„Nu pot accepta acuzațiile!”

„Problema pe care nu o pot accepta și care a și fost reținută de instanța de fond în hotărârea de condamnare vizează săvârșirea faptelor cu forma de vinovăție prevăzută de lege, prima instanță reținând o intenție indirectă, o neglijență dusă la extrem, o indolență. Ceva aproape obraznic! Consider că acest aspect a fost apreciat greșit de instanța de fond. Acceptarea producerii în mod repetat a unui prejudiciu, prin conduită repetată, nu cred că ar fi putut să fie decât rezultatul unei boli psihice, a unui comportament maniacal, ceea ce nu e deloc cazul!”, a spus Baciu.

Dosarele ANRP, o varză a procurorilor grăbiţi să lege oameni

n motivarea sentinţei din iunie, anul trecut, în dosarul ANRP 1, dată pe 12 februarie, judecătorii Înaltei Curţi arată că rechizitoriul DNA a fost eronat, bazat pe rapoarte contradictorii de evaluare și pe pasaje de legi inventate. În acest dosar, instanţa declarat-o nevinovată pe fosta șefă a procurorilor DIICOT, Alina Bica, în celebrul scandal legat de despagubiriile uriașe primite de omul de afaceri Gheorghe Stelian de la ANRP. De asemenea, Alin Cocoş a fost achitat pentru dare de mită, alţi cinci inculpaţi au fost absolviţi de vină pentru abuz în serviciu şi alte fapte. Pe de altă parte, Dorin Cocoş a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de închisoare pentru trafic de influență, Crinuța Dumitrean şi Sergiu Diacomatu, la 7 ani si 6 luni pentru abuz în serviciu, iar Gheorghe Stelian a luat 6 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Deciziile nu sunt definitive.

Ca două picături de apă

Conflict Stefan Mandachi - Cozmin Gusa! A parasit, in direct, platoul Realitatea TV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI