Un aliment cu termen de valabilitate de 2.000 de ani | VIDEO
- Adam Popescu
- 1 aprilie 2009, 10:15
CAMPANIE EVZ. Mierea românească se vinde mai bine la export decât în România. Şi asta pentru că drumul în ţări precum Japonia, Germania sau SUA nu se face în borcane, ci în butoaie de tablă de 300 de kilograme. Din aceste ţări, mierea este amestecată, ambalată şi reexportată, până i se pierde urma ca produs românesc.
Directorul economic al Complexului Apicol Veceslav Harnaj, Constantin Popa, ne-a explicat că mierea trece printr-un proces numit cupajare, prin care un procent de 20-30% din cea din Sud-Estul Europei este amestecat cu miere provenind din China sau Argentina, de o calitate inferioară ca gust şi proprietăţi.
Doar o treime din producţie este consumată de români
Din cantitatea totală de miere produsă în România, doar 30% este consumată de români, în timp ce restul de 70% merge la export.
Printre ţările importatoare se numără:
- Germania
- Italia
- Olanda
- Polonia
- Franţa
- Ungaria
- Austria
- SUA
- Japonia
Anul trecut, producţia românească a fost de 15.000 de tone- rezultatul “muncii” a 35.000 de apicultori şi unui număr de un milion de familii de albine.
Criza scade consumul de miere
Criza economică a făcut ca românii să consume şi mai puţină miere, în ciuda proprietăţilor medicinale recunoscute în cazul acestui produs.
Constantin Popa spune că mierea este singurul aliment care nu se alterează niciodată.
Anul trecut, consumul pe cap de locuitor se ridica la 100 de grame anual, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,5 kilograme.
Directorul Apidava, Victor Mateş, declară că vânzările marilor producători de miere au scăzut de la începutul anului cu aproape un sfert, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008.
Potrivit acestuia, Apidava a vândut, cumulat, în lunile ianuarie şi februarie, aproximativ 100 de tone de miere, faţă de 130 de tone în aceeaşi perioadă din 2008.
Printre procesatorii români de miere se numără:
- Apinatura
- Vita Naturalis
- Cooperativa Agricolă Apicons
- Complexului Apicol Veceslav Harnaj
- Apidava
- Grup Producători Albina Bănăţeană
- Asociaţia Regională a Crescătorilor Apicons
- Grup Producători Prisaca
- Grup Producători Casa Mierii
Anul trecut,vânzările de miere ale procesatorului Complex Apicol Veceslav Harnaj s-au ridicat la 2,3 miliarde de lei vechi.
Înfiinţat în 1965, ca o societate care să producă echipamente şi utilaje necesare creşteri albinelor, Complexul Apicol prelucrează azi mierea, realizând şi o serie de produse din şi pe bază de miere, cum ar fi produsele cosmetice.
În ceea ce priveşte componenţa acţionariatului, Constantin Popa spune că 80% din Complex este deţinut de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR), iar restul de societăţi comerciale, producătoare sau procesatoare de miere.
7 lei pe kilogram De asemenea, materia primă care ia forma produselor cosmetice fabricate de companie este furnizată de membrii Asociaţiei, cărora li se plăteşte 7 lei pentru un kilogram de miere, preţul de achiziţie fiind însă influenţat de cel de pe piaţa externă.
Produsele fabricate la Compexul Apicol nu se găsesc peste tot, ci doar în unele farmacii şi în magazinele ACAR.
Comercializarea acestora în marile lanţuri de magazine este imposibilă, nivelul taxelor şi condiţiile impuse de hypermarket-uri fiind prohibitive.
CITIŢI ŞI:
Laptele românesc îl "covăseşte" pe cel importat | VIDEO Vinul şampanizat la Castel
Vinul românesc face înconjurul lumii | VIDEO
Vinul românesc, o industrie de 500 de milioane de euro
Conserva care a făcut războiul
Producătorii vor simbol unic pentru produsele româneşti
CAMPANIE EVZ: Fabricat în România, de la ingrediente la acţionari