Aceasta este părerea academicianului Valeri Cereşnev, şeful Comisiei pentru Ştiinţă şi Tehnologii Performante din Duma de Stat a Rusiei, citat de Vocea Rusiei.

„De exemplu, bărbatul creşte până la vârsta de 25 de ani, iar femeia până la 20, când se produce complet osificarea scheletică. Dacă înmulţim cu 5, obţinem tocmai 100-125 de ani. Această regulă se aplică la multe animale. Câinele, de exemplu, creşte un an şi jumătate – doi şi trăieşte în medie 9-10 ani. Dacă omul trăieşte în condiţii normale, într-un mediu nepoluat, se hrăneşte sănătos, duce o viaţă echilibrată, atunci poate trăi până la vârsta de 100-110 ani”, spune Cereşnev.

Destul de des

Academicianul a vorbit şi despre faptul că patofiziologul sovietic Aleksandr Bogomoleţ a prezentat încă din anii 30 ai secolului trecut o teorie, potrivit căreia, durata de viaţă a mamiferelor este egală cu perioada de creştere înmulţită cu coeficientul 5-6. „La vremea sa, savantul a fost ridiculizat, însă studiile viitoare au demonstrat că are dreptate”, a menţionat Valeri Cereşnev.

Bazându-se pe această teorie, academicianul Cereşnev preconizează că într-o serie de ţări din Europa, în Japonia, SUA şi alte ţări în care oamenii trăiesc mai mult de 80 de ani, generaţia actuală de tineri „îşi va serba destul de des centenarul”. Populaţia din ţările în care indicii nu sunt atât de buni nu trebuie să dispere: „Situaţia este schimbătoare. În Rusia, de exemplu, în ultimul deceniu durata de viaţă a crescut cu aproape 7 ani, ajungând la 72”.

Puţin probabil

Gerontologul Vladimir Havinson este însă de altă părere: „Durata maximă de evoluţie a vieţii umane este de 110-120 de ani. În momentul de faţă, în lume trăiesc în jur de 88 de persoane cu vârste cuprinse între 110 şi 115 ani. Durata medie a vieţii este de 82-86 de ani în ţări dezvoltate economic, cu infrastructură dezvoltată, cu un sistem medical de calitate. De aceea, eu cred că durata medie de viaţă în ţările cu o economie bună poate creşte în anii următori până la 90-95 de ani. În ceea ce priveşte prognoza că oamenii vor trăi în medie 110-120 de ani, în următoarele decenii acest lucru este puţin probabil”.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:

  • Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu Barack Obama: Îmi rezerv dreptul să apăr interesele Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei | VIDEO
  • Traian Băsescu: "Nu-l mai desemnez pentru nimic în lume pe Ponta premier. REPLICA lui Ponta: ”Merg marţi în Parlament. Vom avea un nou guvern”
  • EUROVISION 2014. Paula Seling si Ovi ne vor reprezenta la Eurovision 2014! Ce sanse avem la Copenhaga?

TOP 3 CELE MAI POPULARE ARTICOLE:

  • TOP ZECE bărbaţi superbi care s-au născut femei | FOTO
  • FOTO Copil de 13 ani UCIS de un câine. "Băiatul meu. Doamne, de ce?"
  • IMAGINI ŞOCANTE! Descoperire uluitoare a medicilor în creierul unui bebeluş de patru luni
Citiţi mai mult: Stiri si Actualitate > Ultimele stiri si stirile zilei online

<iframe src="//www.youtube.com/embed/fmO8f3CCN_A" width="620" frameborder="0" height="418"></iframe>

Te-ar putea interesa și: