De ani de zile este obişnuită cu controalele ''extra'' în aeroport, dar niciodată de acest tip, povesteşete Zanaib Merchant, musulmană, licenţiată la Harvard University în jurnalism şi fondatoare a site-ului Zanaib Rights. Jurnalista a făcut un denunţ din cauză că a fost supusă la un tratament umilitor: după o inspectare amănunţită, autorităţile i-au cerut să le arate absorbantul. Merchant le-a făcut cunoscut că în acel moment avea ciclu, dar n-a avut nicio şansă de izbândă şi până la urmă a fost nevoită să accepte cererea.

Potrivit reconstituirii faptelor, femeia se pregătea să ia un avion de la Boston spre Washington DC, unde trebuia să participe la o consfătuire. S-a prezentat în aeroport cu două ore înainte de ora plecării: aceasta fiindcă, spune ea, se obişnuise să aibă un fel de neîncredere faţă de autorităţi. De cel puţin doi ani, în aeroport, agenţii de la Transportation Security Administration o supun în mod obişnuit la controale făcute cu minuţiozitate, cu inspecţii aprofundate a obiectelor pe care le are cu sine, a hainelor şi a corpului. Dar niciodată până acum o asemenea cerere nu i-a mai fost făcută.

Merchant a admis faptul că ar fi opus o uşoară rezistenţă: a insistat ca acel control să fie făcut în public, fiindcă se temea că, fără martori şi într-o cameră din aeroport, s-ar fi putut întâmpla orice. Dar, după cum povesteşte, oficialii i-ar fi refuzat cererea şi ar fi ameninţat-o. I-ar fi fost interzis să vorbească cu un avocat. În final a fost dusă într-o cameră, unde plină de nelinişte şi speriată, a trebuit să-şi dea jos mai întâi pantalonii, apoi chiloţii…ce a urmat vă imaginaţi.

După secvenţa respectivă, femeia a cerut oficialilor numele şi numărul de pe insigne pentru a putea denunţa comportamentul lor, dar agenţii şi-au ascuns legitimaţiile şi au luat-o la fugă. Nevenindu-i să creadă, femeia s-a adresat la ACLU, American Civil Liberties Union, o organizaţie nonguvernamentală orientată spre apărarea drepturilor civile şi a libertăţilor individuale în Statele Unite. Din moment ce de doi ani este supusă cu regularitate la controale ''extra'', suspiciunea este că ar putea fi inclusă pe o listă de supravegheaţi speciali.

''De fiecare dată trebuie să fac acele controale extra, a afirmat ea. Totul se desfăşoară ca un ritual, în acelaşi fel, de fiecare dată. La un moment dat am înţeles că nu era întâmplător. Era ca o schemă, probabil că am ajuns pe un fel de listă, care mă obligă să suport mereu controale''. Zanaib doreşte doar ca guvernul s-o lămurească despre acest comportament: ''Doresc să dea tuturor celor aflaţi în situaţia mea răspunsuri în privinţa motivului pentru care aceste lucruri se petrec şi cum putem acţiona pentru a remedia aceste fapte, fiindcă eu n-am făcut rău niciodată, nimănui. Daţi-ne răspunsuri!'', notează Huffingtonpost.