Editura Evenimentul si Capital

Este UMILITOR ce i s-a întâmplat unei JURNALISTE pe aeroportul din Boston. I-au cerut la control să arate...

Sursa foto: Twitter
Autor: | | 4 Comentarii | 3504 Vizualizari

Jurnalista este supusă (cu regularitate) la controale din ce în ce mai umilitoare în aeroporturile din SUA. Dar acest ultim control a depăşit orice măsură a bunului simţ punând femeia într-o situaţie mai mult decât jenantă.

De ani de zile este obişnuită cu controalele ''extra'' în aeroport, dar niciodată de acest tip, povesteşete Zanaib Merchant, musulmană, licenţiată la Harvard University în jurnalism şi fondatoare a site-ului Zanaib Rights. Jurnalista a făcut un denunţ din cauză că a fost supusă la un tratament umilitor: după o inspectare amănunţită, autorităţile i-au cerut să le arate absorbantul. Merchant le-a făcut cunoscut că în acel moment avea ciclu, dar n-a avut nicio şansă de izbândă şi până la urmă a fost nevoită să accepte cererea.

Potrivit reconstituirii faptelor, femeia se pregătea să ia un avion de la Boston spre Washington DC, unde trebuia să participe la o consfătuire. S-a prezentat în aeroport cu două ore înainte de ora plecării: aceasta fiindcă, spune ea, se obişnuise să aibă un fel de neîncredere faţă de autorităţi. De cel puţin doi ani, în aeroport, agenţii de la Transportation Security Administration o supun în mod obişnuit la controale făcute cu minuţiozitate, cu inspecţii aprofundate a obiectelor pe care le are cu sine, a hainelor şi a corpului. Dar niciodată până acum o asemenea cerere nu i-a mai fost făcută.

Merchant a admis faptul că ar fi opus o uşoară rezistenţă: a insistat ca acel control să fie făcut în public, fiindcă se temea că, fără martori şi într-o cameră din aeroport, s-ar fi putut întâmpla orice. Dar, după cum povesteşte, oficialii i-ar fi refuzat cererea şi ar fi ameninţat-o. I-ar fi fost interzis să vorbească cu un avocat. În final a fost dusă într-o cameră, unde plină de nelinişte şi speriată, a trebuit să-şi dea jos mai întâi pantalonii, apoi chiloţii...ce a urmat vă imaginaţi.

După secvenţa respectivă, femeia a cerut oficialilor numele şi numărul de pe insigne pentru a putea denunţa comportamentul lor, dar agenţii şi-au ascuns legitimaţiile şi au luat-o la fugă. Nevenindu-i să creadă, femeia s-a adresat la ACLU, American Civil Liberties Union, o organizaţie nonguvernamentală orientată spre apărarea drepturilor civile şi a libertăţilor individuale în Statele Unite. Din moment ce de doi ani este supusă cu regularitate la controale ''extra'', suspiciunea este că ar putea fi inclusă pe o listă de supravegheaţi speciali.

''De fiecare dată trebuie să fac acele controale extra, a afirmat ea. Totul se desfăşoară ca un ritual, în acelaşi fel, de fiecare dată. La un moment dat am înţeles că nu era întâmplător. Era ca o schemă, probabil că am ajuns pe un fel de listă, care mă obligă să suport mereu controale''. Zanaib doreşte doar ca guvernul s-o lămurească despre acest comportament: ''Doresc să dea tuturor celor aflaţi în situaţia mea răspunsuri în privinţa motivului pentru care aceste lucruri se petrec şi cum putem acţiona pentru a remedia aceste fapte, fiindcă eu n-am făcut rău niciodată, nimănui. Daţi-ne răspunsuri!'', notează Huffingtonpost.

ULTIMA ORA! Ministrul Muncii arunca BOMBA despre pensii si salarii! Milioane de romani, AFECTATI

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI