Un moment surprinzător a fost şi umilinţa la care a fost supusă mândra, cruda, dar mai ales incestuoasă regină Cersei Lannister. Prizonieră a Credinței Celor Șapte, Cersei recunoaște o parte dintre acuzațiile grave care i se aduc, dar nu și pe cele care implică uciderea Regelui Robert, fostul său soţ, sau a copiilor rezultați din relaţia cu frumosul său frate geamăn Ser Jaime Lannister. Mărturisirile ei sunt suficiente pentru a o scoate din închisoarea în care flămânzise, dar nu și de a o salva de un drum rușinos, în pielea goală pe străzile cetății, sub privirile tuturor locuitorilor care exaltaţi de situaţia reginei păcătoase o umplu de excremente, scuipat şi îi strigă vorbe ruşinoase.

Acesta nu este doar o reprezentare exactă a evenimentelor descrise în volumul "A Dance with Dragons", cel de-al cincilea volul al seriei “Cântec de gheaţă şi foc” scris de George RR Martin, ci seamănă izbitor şi cu un moment istoric care a avut loc în lumea reală spre finele anilor 1400, scrie descoperă.ro care citează siteul Mentalfloss.

Frumoasa Jane Shore era una dintre multele amante ale regelui Edward al IV-lea. După moartea acestuia şi apoi a fiului său, fratele lui a urcat pe tron sub numele de Richard al III-lea. Richard nu a fost însă atât de impresionat de farmecele lui Shore şi a acuzat-o, alături de alte două persoane, că ar fi desfăşurat activităţi conspirative împotriva sa cu ajutorul vrăjitoriei.

Cum nu a reuşit să aducă destule dovezi care să îi susţină cazul şi, cel mai probabil, să ducă la execuţia lui Jane Shore, Richard al III-a a fost nevoit să o pedepsească doar pentru "imoralitate".

Astfel, pentru păcatele sale, Shore a fost condamnată la penitenţă publică sub forma unui marş prin oraş în timp ce mulţimile o priveau, strigau la ea şi o făceau de ruşine. Shore nu a fost dezbrăcată în totalitate în timpul acestui marş, asemenea lui Cersei, ci a purtat o robă subţire care trebuia îmbrăcată în mod normal ca lenjerie. Alte surse menţionează că Shore era îmbrăcată într-un cearşaf simplu, alb (foto jos).

Asemenea lui Cersei, Shore a trebuit să îndure pietrele ascuţite ale drumului care i-au rănit şi însângerat picioarele în timpul marşului.

Chinul fostei amante regale nu s-a terminat însă atunci când a fost salvată de protectorii ei, aşa cum s-a întâmplat în "Game of Thrones". Femeia a rămas în închisoarea Ludgate până când unul dintre apropiaţii regelui, Thomas Lynom, s-a îndrăgostit de ea şi i-a cerut mâna.

Prin intermediul lui Lynom, Jane Shore a obţinut iertarea regelui şi a putut să îşi continue viaţa în linişte.