Umbra Securităţii aprinde gâlceava diasporei cu ţara

Preşedintele Institutului Cultural Român răspunde acuzaţiilor Hertei Müller cu privire la faptul că s-a finanţat trimiterea în Germania a doi "turnători" - Sorin Antohi şi Andrei Corbea-Hoişie.

Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), ia poziţie faţă de acuzaţiile grave făcute de scriitoarea Herta Müller, în Germania, săptămâna trecută. Într-un articol publicat joi în ziarul „Frankfurter Rundschau“, sub titlul „Turnători la Academia de Vară“ (de fapt, o scrisoare deschisă adresată lui Horia- Roman Patapievici), scriitoarea Herta Müller - născută în 1953 în Banatul românesc, dar emigrată în Germania din 1987 - a protestat vehement faţă de invitarea de către ICR Berlin, în calitate de conferenţi, a intelectualilor Sorin Antohi şi Andrei Corbea-Hoişie, pe care-i consideră compromişi în urma colaborării lor dovedite cu Securitatea comunistă.

În aceeaşi zi, fostul ei soţ, cunoscutul scriitor german, la rândul său originar din Banat, Richard Wagner, a publicat în ziarul „Der Tagesspiegel“ un articol pe acelaşi subiect, pe un ton mai ponderat, dar la fel de ferm la adresa culpelor morale ale celor doi. „E un scandal că România se prezintă în Germania cu aceste două persoane, care în timpul dictaturii au colaborat cu Securitatea“, spune scriitoarea germană în „scrisoarea“ sa către Patapievici. „Lustruirea foştilor turnători“

Sorin Antohi va figura în programul Academiei de Vară de la ICR „Titu Maiorescu“ Berlin şi ca director de program, alături de alţi doi colegi germani. „Dacă ICR se prezintă în Germania cu astfel de persoane, instituţia se va autoblama definitiv, iar participanţ ii germani vor fi folosiţi la lustruirea foştilor turnători din România“, mai avertizează Herta Müller. Posesor al unei cariere academice exemplare, Sorin Antohi şi-a văzut distrus în câteva luni din toamna lui 2006 în întregime acest statut.

Mai întâi, în urma dezvă- luirilor din presă, Antohi a trebuit să-şi facă publică perioada colaborării cu Securitatea. Şi mai grav, la scurtă vreme, Sorin Antohi a trebuit să recunoască faptul că nu deţinea doctoratul pe care pretinsese că l-a obţinut, însă îndrumase, fără să aibă acest drept, lucrări de doctorat, în calitate de şef al catedrei de istorie de la Universitatea Central-Europeană (CEU). La rândul său, profesorul Andrei Corbea-Hoişie, eminent germanist, fost ambasador al României la Viena, a fost deconspirat anul trecut de CNSAS: sub numele de cod „Horia“, el a spionat opoziţia intelectuală din Iaşi. VEZI ŞI: