Uluitor: Adevărul despre FOAME

Uluitor: Adevărul despre FOAME

Potrivit Le Figaro, chiar dacă orice relaţie conjugală trece şi prin momente mai puţin bune, sunt şi factori care favorizează inutil agresivitatea.

Oameni de ştiinţă aflaţi sub conducerea lui Brad Bushman, psiholog la Universitatea de stat din Ohio (Statele Unite), au dat păpuşi voodoo unui număr de 107 de cupluri. Pentru 21 de zile, voluntarii puteau înţepa de câte ori voiau figurina destinată să reprezinte soţul/soţia. Fiecare păpuşă era însoţită de o cutie cu 51 de ace. 

În fiecare seară, oamenii îşi exprimau simbolic furia, trebuind în paralel să îşi măsoare nivelul de glucoză sanguină, înainte de culcare şi dimineaţă, pe stomacul gol. 

Au fost publicate

Rezultatele, publicate în Articole ale Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS), au arătat că, cu cât nivelul de zahăr din sânge era mai scăzut, cu atât numărul de ace înfipte în păpuşa voodoo a fost mai mare. 

La finalul celor trei săptămâni, aceloraşi perechi li s-a propus o altă experienţă. Soţii urmau să se confrunte mai întâi într-un joc video, iar la sfârşitul partidei, câştigătorul trebuia să îşi supună jumătatea la un "concert" greu de suportat: sirene, sunetul unghiilor pe tablă etc., cât timp dorea. 

În realitate partenerul nu era expus la zgomote, dar câştigătorul nu ştia. Şi în acest caz cei mai cruzi erau cei cu cel mai scăzut nivel de zahăr în sânge. La compararea rezultatelor, s-a constatat că erau aceiaşi care înfipseseră cele mai multe ace în păpuşile voodoo. 

Potrivit lui Brad Bushman, explicaţia acestor comportamente este una logică: autocontrolul de sine necesită energie de la nivelul creierului, iar acest tip de energie este dată de glucoză, principalul său "carburant".  

 

Ne puteți urmări și pe Google News