Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 33% dintre români ar vota Partidul Național Liberal, se arată într-un sondaj făcut de Sociopol.
Conform sondajului, PNL se află pe primul loc în preferințele românilor. Astfel, 33% dintre sufragii ar reveni liberalilor dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.
PSD se află pe locul al doilea, cu 28%. Podiumul este încheiat de Alianța USR-PLUS cu 14%, urmată de Pro România condusă de Victor Ponta cu 11%.
Ultimul partid din România care ar intra în Parlament este UDMR, cu 5%. PMP ar rata intrarea în Parlamentul României cu doar 3% dintre preferințele românilor, iar ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, care a ajuns la cifra de 2% din preferințele Românilor.
În ceea ce privește încrederea în liderii politici, rezultatele sunt de-a dreptul surpinzătoare. Pe primul loc, cu un procent de 62% se află Raed Arafat, secretar de stat la MAI. Pe locul al doi-lea, cu 33% de procente se află Gabriela Firea, actualul primar general al Capitalei, urmată îndeaproape de Klaus Iohannis, care a câștigat încredea a 32% dintre respondenți, și Adrian Streinu-Cercel, votat de 28% dintre cei care au răspuns la acest sondaj. Pe locurile următoare se află Patriarhul Daniel – 27%, urmat de Victor Ponta, președintele Pro România – 26%, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR – 26%, Traian Băsescu, eurodeputat PMP - 25% și Rareș Bogdan, europarlamentar PNL – 21%. Premierul Ludovic Orban a reușit să câștige încrederea a 20% dintre respondenți.
La întrebarea „în ce măsură sunteți de acord să se prelungească starea de alertă încă o lună, după 15 iunie, când se termină această perioadă de stare de alertă?”, 23% dintre respondenți au declarat că sunt total de acord, 15% dintre aceștia sunt că sunt oarecum de acord, 45% susțin că sunt total împotriva, 10% au declarat că sunt oarecum împotrivă, iar 7% nu au știut/ nu au vrut să răspundă.
În ceea ce privește întrebarea „în general considerați că România în momentul de față se îndreaptă într-o direcție bună sau într-o direcție greșită”, 56% dintre respondenți au spus că lucrurile merg într-o direcție greșită, 30% susțin că lucrurile merg într-o direcție bună, iar 16% dintre ei nu au știut sau nu au vrut să răspundă.
Sondajul a fost realizat în perioada 2-6 iunie, cu selecție probabilistă a gospodăriilor (aleatoriu simplu) și a persoanelor (metoda “cea mai tânără persoană din gospodărie”) Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizata a României
- Metoda culegerii datelor Interviuri telefonice (CATI, 1,001).