Tragedia de pe Stadionul Heydel din Bruxelles s-a petrecut pe 29 mai 1985, la finala Cupei Campionilor Europeni dintre Juventus și Liverpool.

Deși era stadionul național al Belgiei, Heysel era într-o stare tehnică proastă la momentul finalei europene din 1985. Cu o vechime de 55 de ani, nu a fost întreținut suficient de bine, astfel că unele părți ale stadionului de-a dreptul se surpau.

Spre exemplu, gardul exterior al stadionului era construit din bolțari, iar fanii care nu au avut bilete, au fost observați spărgând găuri în el pentru a intra înăuntru. Mai târziu jucătorii și fanii lui Liverpool au spus că au fost șocați de condițiile mizerabile de la stadion

Războiul

Fanilor lui Juventus le-au revenit sectoarele O, N și M. În partea lui Liverpool erau situate X și Y, atribuite fanilor englezi, cu sectorul Z alături rezervat fanilor neutri.

La acel moment Bruxelles, ca și restul Belgiei, avea o mare comunitate de italieni, inclusiv mulți fani expatriați ai lui Juventus, care de altfel au și cumpărat tichetele în sectorul Z.

Aproximativ la ora locală 19, cu o oră înainte de începutul meciului,din ambele părți au început să zboare rachete și petarde.

Suporterii lui Liverpool și ai lui Juventus se aflau în imediata apropiere, în sectoarele X și Z. Încă dinainte de meci din ambele părți au început să zboare rachete și petarde.

Odată cu fluierul de start au început să zboare și pietre, care se aflau sub tribune.

Un grup de suporteri ai lui Liverpool a sărit gardul de protecție îndreptându-se spre galeria italienilor. Fanii lui Juventus au încercat să fugă sărind peste peretele stadionului. Mulți au reușit; totuși, peretele a cedat sub greutate și s-a prăbușit.

În acel moment au avut loc cele mai multe decesele – 39 de persoane au murit, și alte 600 au fost rănite.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric