Evenimentul Zilei > Social > Ultimul proiect al lui Minghella | VIDEO
Ultimul proiect al lui Minghella | VIDEO

Ultimul proiect al lui Minghella | VIDEO

Anthony Minghella, celebrul regizor deţinător a două premii Oscar, a dispărut în urma unei hemoragii cerebrale la numai 54 de ani. Minghella, în ultimii ani, s-a apropiat foarte mult de ţara noastră, iar în ultimul său proiect era implicată şi o actriţă româncă.

Legătura lui cu România a început odată cu filmările pentru superproducţia „Cold Mountain“, în care au jucat Nicole Kidman şi Jude Law. „În mod cu totul ironic, mergând în România, am reuşit să dăm autenticitate filmului, ceea ce nu am putut în State“, a declarat producătorul filmului, Sydney Pollack.

Din distribuţia ultimei producţii a lui Minghella, „The Reader“, face parte şi actriţa română Alexandra Maria Lara, care s-a alăturat echipei după ce a fost secretara führerului în „Ultimele zile ale lui Hitler“ şi implicată recent în „Tinereţe fără tinereţe“, al lui Francis Ford Coppola.

Filmări oprite

Filmul „The Reader“ este bazat pe bestsellerul scriitorului german Bernhard Schlink şi este regizat de Stephen Daldry. Din distribuţie fac parte Ralph Fiennes şi Kate Winslet, cea care a înlocuit-o pe Nicole Kidman după ce australianca a anunţat că este însărcinată şi a renunţat la proiect.

Românca Alexandra Maria Lara a început filmările cu o săptă mână înainte de moartea celebrului regizor. Lara o va interpreta pe Ilana, o deţinută dintr-un lagăr de concentrare nazist, care devine o victimă a lui Winslet.

Filmările la producţie au început anul trecut, în septembrie, în mai multe oraşe din Germania, printre care Berlin şi Goerlitz, dar au fost oprite după ce Kidman a părăsit proiectul. Deşi au fost reluate în urmă cu două săptămâni, rămâne de vă- zut dacă filmările pentru pelicula programată a fi lansată la finalul acestui an în SUA şi la începutul anului viitor în Europa vor fi din nou oprite, din cauza tragicei dispariţii a lui Minghella, producă torul filmului.

Scott Rudin, care a lucrat cu Minghella la filmul „The Reader“, a declarat pentru „Hollywood Reporter“: „Anthony şi-a dorit întotdeauna să obţină cel mai bun rezultat, indiferent de proiectul la care lucra. Avea abilitatea să extragă ce-i mai bun dintr-un scenariu şi a fost întotdeauna capabil să prevină problemele care pot apărea“.

David Hare, cel care adaptează filmul, a precizat într-un interviu acordat cotidianului „The Guardian“: „Minghella a fost o combinaţie neobişnuită – un scriitor valoros, care a avut şi viziunea de a vedea un proiect în toate modurile posibile. Asta l-a făcut să se distingă. Ca Mike Leigh şi Stephen Frears, el nu şi-a pierdut niciodată viziunea teatrală. Poţi să spui că Minghella a fost un regizor de teatru care a făcut filme“.

Proiecte neterminate

Despre talentul lui, Minghella spunea: „Nu m-am considerat niciodată un regizor şi am descoperit că nu am fost“, a afirmat acesta la Premiile BAFTA. „Sunt un scriitor care a reuşit să regizeze filmele pe care le-a scris“, a mai completat el.

Producţia lui Anthony Minghella a beneficiat de un buget de 25 de milioane de euro, printre care şi fonduri germane. Distribuţia mai este completată de Ralph Fiennes, Bruno Ganz şi David Kross.

Printre proiectele pe care Minghella le mai avea în desfă- şurare se numără şi scenariul, şi regia pe care trebuia să le semneze pentru un film inspirat de thrillerul psihologic al lui Liz Jensen, „The Ninth Life of Louis Drax“. Mai mult, el a reuşit să scrie, dar nu să facă şi castingul pentru „New York, I Love You“.

Potrivit „Hollywood Reporter“, producătorii aşteaptă un răspuns din partea familiei lui Minghella, despre continuarea filmului, deşi aceştia au precizat că doresc să continue cu un alt regizor. „Suntem şocaţi şi profund îndureraţi din cauza pierderii lui Anthony Minghella. Viziunea sa extremă va continua să fie prezentă şi în «New York, I Love You»“, au spus ei. Producătorii au mai adăugat faptul că îi vor dedica filmul lui Minghella.

BIOGRAFIE

Talentatul domn Minghella

> Născut pe 6 ianuarie 1954 în Insula Wight, într-o familie de imigranţi italieni cu cinci copii, Minghella şi-a făcut studiile la Hull University.

> A intrat în atenţia criticilor şi a cinefililor încă de la filmul său de debut „Truly, Mandly, Deeply“ (1991).

> După succesul cu „Pacientul englez“, Minghella a regizat „Talentatul domn Ripley“ (1999), o adaptare cinematografică nominalizată la Oscar pentru scenariu.

> Ultimul său lungmetraj, „Breaking and Entering“ („Idilă prin efracţie“), a ajuns în cinematografe în 2006.

> Recent, Minghella a încheiat filmările la „The No 1 Ladies Detective Agency“, un prim episod dintr-un film TV bazat pe bestsellerul lui Alexander McCall Smith. Premiera e programată pentru luna aprilie, la BBC.

> Alte două proiecte ale sale, „New York, I Love You“ şi „The Ninth Life of Louis Drax“, pentru care a scris scenariile, sunt în producţie.

TALENT

Alexandra Maria Lara, o actriţă de succes

> S-a născut pe data de 12 noiembrie 1978, la Bucureşti, fiica regizorului Valentin Plătăreanu.

> S-a stabilit în Germania la vârsta de 4 ani.

> A urmat Liceul francez, apoi a studiat actoria la Theaterwerkstatt Charlottenburg (1997-2000).

> A jucat în câteva seriale de televiziune, dar rolul din filmul „Der Tunnel“ (2001) i-a adus celebritatea în Germania.

> În 2004 a jucat rolul secretarei lui Adolf Hitler din „Der Untergang“ („Ultimele zile ale lui Hitler“), film nominalizat la Oscar pentru „cel mai bun film străin“.

> Au urmat apoi roluri în filme precum „Offset“ (2006), „Control“ (2007), „Am o slujbă naşpa rău“ (2007), „Tinereţe fără tinereţe“ (2007).

> În filmul „The Reader“, produs de regretatul Anthony Minghella, ea o interpretează pe Ilana, o deţinută dintr-un lagăr de concentrare nazist.

„Minghella a angajat zeci de membri ai echipei «Cold Mountain» din România. Sigur nu este o coincidenţă că industria de film inactivă din România pare acum cu adevărat revitalizată. Minghella a făcut o mică magie pe oriunde a fost.“
David Gritten, „The Telegraph“