Ultimul fake news din Republica Moldova: CE și steagurile LGBT

Comisia Europeană. Sursa foto: Wikipedia

Autoritățile din Republica Moldova luptă cu un fake news apărut în mediul online cu privire la „cererile Comisiei Europene de a agăța steaguri LGBT pe clădirile ministerelor”.

Cum s-a născut acest fake news

Oficiali moldoveni, care susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), au primit scrisori electronice false „de la Comisia Europeană” prin e-mail.

Acestea conțineau anumite cerințe ale Uniunii Europene însoțite de instrucțiuni clare de punere în practică. Oficialilor li se cerea „să facă un test de limba engleză” și să „atârne steaguri LGBT pe clădirile guvernamentale”.

Delegația UE din Republica Moldova a numit scrisoarea „falsă”.

Reacția Guvernului Republicii Moldova cu privire la e-mailurile false

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a confirmat că oficialii au primit e-mailuri false și le-a cerut tuturor să fie vigilenți.

„Unii oficiali au primit un e-mail fals atribuit Comisiei Europene. De exemplu, s-a remarcat că funcționarii publici trebuie să cunoască limba engleză, să rămână în serviciul guvernamental. Acum trebuie să ne dăm seama că în perioada următoare vor fi multe încercări de a răspândi minciuni și știri false pentru a dezinforma cetățenii, compatrioții și diversele grupuri sociale”, a spus Daniel Vodă.

LGBT / Sursa: Joseph Golby | Dreamstime.com

Fake news pornit de la adrese false

Potrivit acestuia, „interacțiunea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană se realizează prin canale oficiale, de către persoane responsabile, prin conturi oficiale ale guvernului, precum și Delegația UE în țara noastră”.

Tot Daniel Vodă face precizarea că „trimiterea e-mailurilor a fost efectuată de la adrese de corespondență false”.

„Dacă primești mesaje despre care crezi că nu sunt adevărate, ar trebui raportate la serviciile IT specializate. Nu ezitați să vă plângeți despre ei, să blocați adresa de la care au fost trimise și să nu le răspundeți în niciun fel”, a îndemnat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Reacția delegației UE în Moldova cu privire la e-mailurile false

Poziție au luat și reprezentanții delegației Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova, care au dat și ei un comunicat.

Delegația a subliniat că scrisoarea nu are nimic de-a face cu UE și le-au cerut cetățenilor să „verifice sursele de informații și să se ferească de falsuri”, pentru că în această perioadă „propaganda rusă” devine „din ce în ce mai puternică pe măsură ce se apropie referendumul privind integrarea europeană a Moldovei”.