Evenimentul Zilei > International > Ultimul deţinut occidental de la Guantanamo, transferat în Canada
Ultimul deţinut occidental de la Guantanamo, transferat în Canada

Ultimul deţinut occidental de la Guantanamo, transferat în Canada

Ultimul deţinut occidental de la Guantanamo, Omar Khadr, deţinut din 2002 de către SUA după arestarea sa în Afganistan, a ajuns astăzi dimineaţa în Canada, ţara sa de origine, a anunţat ministrul canadian al securităţii publice Vic Toews, citat de Reuters şi AFP.

Pentagonul a confirmat transferarea lui Omar Ahmed Khadr de la centrul Guantanamo din Cuba către Canada.

Plecat de la baza americană Guantanamo, Omar Khadr a sosit la bordul unui avion militar, la ora 11,40 GMT, la baza aeriană canadiană Trenton, din Ontario, pentru a fi transferat într-o închisoare de maximă securitate, Millhaven, în aceeaşi provincie, a precizat ministrul canadian.

El a indicat că durata detenţiei sale în Canada va fi stabilită de autorităţile canadiene, calificându-l pe Khadr „un susţinător cunoscut al Al-Qaida”, condamnat pentru terorism.

Potrivit Agepres, Omar Khadr a fost condamnat în 2010 de un tribunal militar american pentru uciderea în 2002 a unui soldat american în timpul unei lupte în Afganistan, când nu avea decât 15 ani. El a pledat vinovat pentru uciderea sergentului american Christopher Speer, primind o condamnare de opt ani de închisoare. După ce a ispăşit un an de închisoare în SUA, el a obţinut promisiunea de a putea să se întoarcă în Canada. Khadr, a cărui familie locuieşte în Canada, a cerut repatrierea la sfârşitul anului 2011. El poate solicita anul viitor eliberarea condiţionată.

Născut canadian, Omar Khadr fusese adus în Afganistan de tatăl său, membru important al Al-Qaida.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: