Ultimii din Europa la retrocedări, fruntaşi în procesele de la CEDO

România are cel mai dezastruos sistem de retrocedări dintre toate ţările esteuropene, a subliniat, ieri, preşedintele Uniunii Internaţionale a Proprietăţii Imobiliare (UIPI), Stratos Paradias.

El a făcut afirmaţia în contextul în care rapoartele primite din ţara noastră arată că în procesul retrocedărilor există implicarea unor politicieni care au cumpărat proprietăţi revendicate. „Această situaţie nu a fost raportată în alte ţări şi, dacă e adevărat, asta explică de ce nu există dorinţa de rezolvare“, a spus Paradias.   La conferinţa de ieri a asociaţiilor de proprietari deposedaţi abuziv de stat în perioada comunistă, reprezentanţii UIPI au declarat că organizaţia internaţională îi sfătuieşte pe investitori să nu mai opereze în România până când autorităţile nu vor rezolva problema proprietăţii. „Cum poate fi România de încredere atâta timp cât arată că nu respectă dreptul la proprietate al propriilor cetăţeni?“, a conchis preşedintele UIPI. Potrivit statisticilor, România se află pe locul doi la numărul de reclamaţii depuse de cetăţeni la CEDO, pentru nerespectarea dreptului la proprietate.

„Nu ne mulţumim nici cu legea asta dirijată de «motanul Felix». Nu ne ajută. Cum de s-a putut în Bulgaria în ’92 şi în România, în 2009, după 19 ani, nu se poate face nimic? Comuniştii au stăpânit aceste proprietăţi 42 de ani, democraţii care au venit după ei le-au stăpânit încă 21 de ani şi, mai mult decât atât, le-au şi vândut şi le-au înstrăinat“, s-a revoltat preşedintele alianţei Forumul civic românesc, Adrian Iuraşcu.

Potrivit acestuia, la ritmul actual de soluţionare a dosarelor, ar mai fi necesari încă 20 de ani pentru rezolvarea celor peste 40.000 de revendicări din Bucureşti.