Parchetul a deschis un dosar penal în cazul decesului Arinei Prunariu. Copiii din tabăra de la Capidava au fost chemați la control. Tabăra Atlantykron nu are autorizație de funcționare și autoritățile statului spun că nu o pot verifica
O excursie de numai câteva zile într- o tabără rustică și o mică distracție pe litoralul românesc au trimis- o pe Arina, nepoata cosmonautului român Dumitru Prunariu, la îngeri. Subit, fetița a murit de meningită pe patul Spitalului Matei Balș. Deocamdată, autoritățile par mute în dezlegarea acestui mister.
Dosar de moarte suspectă
La Parchetul de pe lângă Tribunalul București există un dosar de moarte suspectă. „Unitatea spitalicească care are morgă este obligată să anunțe Parchetul în cazul în care nu poate stabili cauzele decesului. În continuare, se dispune autopsia de către INML.
FOTO: Arina Prunariu era pasionată de avioane, la fel ca tatăl și bunicul ei, Dumitru Prunariu FOTO: FACEBOOK
Cauza s-a repartizat unui procuror și în acest moment se așteaptă concluziile medicilor. În funcție de aceste rezultate, vor urma audieri”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, procurorul Alexandra Lăncrăjan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
În acest moment a început urmărirea penală cu privire la faptă.
FOTO: Această boală se putea lua de oriunde, ne-a precizat astronautul Dumitru Prunariu
„Din primele cercetări a rezultat că, la 9 august, minora a fost internată în cadrul Institutului Național de Boli
Deși pentru toată lumea acest caz pare un mister, Dumitru Prunariu, bunicul Arinei, găsește o explicație.
„Această boală se putea lua de oriunde. Ultimele zile le-am petrecut la Mamaia. Acum trei ani litoralul bulgar a fost închis din cauza unei epidemii de meningită. Ar trebui anchetat câte cazuri asemănătoare au fost în ultima perioadă în întreaga țară și unde au fost localizate. La Capidava nu au mai fost cazuri”, ne-a declarat cosmonautul român.
- Evoluția bolii fetiței
5 august 2015
Arina pleacă din tabără alături de unchi, tată și frățior în stațiunea Mamaia. Aici rămân până sâmbătă, 8 august, când se întorc acasă fără nici un fel de probleme.
8 august 2015
Până aici totul este bine. Brusc, seara, starea fetiței se agravează.
9 august, ora 04.36
Părinții au chemat ambulanța Nicomed.
9 august, ora 05.02
Echipajul Ambulanței a ajuns la familia Prunariu. Copilul dormea, dar este trezit ulterior și consultat. Medicul pune diagnosticul de enterocolită acută.
9 august, câteva ore mai târziu
Corpul copilei se umple de vânătăi. Părinții o duc la Spitalul Matei Balș. Aici i se dă diagnosticul: meningită cu o dezvoltare foarte rapidă în sânge.
9 august, în jurul prânzului
Micuța se stinge din viață, pe patul de spital.
Făceau baie cu apă din Dunăre
Traian Bădulescu (foto), purtătorul de cuvânt al Academiei de vară Atlantykron, ne-a descris, în câteva cuvinte, cum se desfășoară activitatea în această tabără.
FOTO: Traian Bădulescu
„Tabăra funcționează de 26 de ani și durează doar 10 zile în fiecare vară. Anul acesta am fost peste 400 de persoane, mai tinere, mai în vârstă”. Tot el ne mai spune că aici sunt condiții de camping, ca în toate taberele.
„Mâncarea ne vine de la un restaurant din București încapsulată și igienizată. Avem curent electric, cabinet medical, pază. Ne facem duș cu apă din Dunăre, care trece, însă, printr-un filtru. Când vrem să ne răcorim, avem un spațiu de aproape 10 mp doar pentru bălăceală. Nimeni nu înoată aici. Este prea riscant. Iar de dormit sunt două v a r i a n - te: în corturi sau pe bancuri ponton”, ne-a descris reprezentantul Atlantykron condițiile din tabără.
Țânțarii pot transmite meningita!
Tabăra de vară în care a fost micuța Arina Prunariu funcționează pe o insulă din dreptul localității Capidava, județul Constanța.
Un relief umed și răcoros, ideal pentru proliferarea țânțarilor, cei care transmit bacterii și paraziți vinovați de declanșarea unor boli mortale, printre care și meningita. Insectele își depun ouăle în iazuri, mlaștini, bălți și alte habitate umede. Partea proastă e că printr-o banală înțepătură, pe care o ignori, poți lua boli grave, precum febra Dengue, febra galbenă, malaria, encefalita sau meningită provocată de virusul West Nile.
Copiii care au fost la Capidava, verificați
Reporterii „Evenimentul zilei” au fost la Camera de gardă pentru copii a Institutului de boli infecțioase „Matei Balș”. În niște containere improvizate erau două asistente și trei adulți. Am întrebat dacă toții copiii care au fost în tabere în județul Constanța ar trebui verificați. O asistentă ne-a spus, sigură pe sine, că doar cei care șiau petrecut vacanța pe insula pustie de pe Dunăre trebuie controlați. „Copiii de la Capidava au fost pe la noi în zilele trecute”, ne-a declarat angajata.
FOTO: La camera de gardă de la Spitalul Matei Balș toată lumea era liniștită
Deranjați de întrebările noastre, doi paznici de la o firmă privată ne-au însoțit până la poarta spitalului. Mai mult, s-au oferit să ne conducă aproape jumătate de kilometru prin diverse cotloane ale curții, în speranța că scapă mai repede de noi. (Virgil Burlă)
Verificați în ce tabără vă trimiteți copilul!
La solicitarea EVZ, șeful Serviciului de Tabere și Agrement din Ministerul Tineretului și Sportului spune că tabăra de la Capidava, din județul Constanța, este una privată și că, din păcate, nu există o legislație care să-i oblige pe acești operatori să se acrediteze. Nu există nici norme care să le dea dreptul inspectorilor ministerului să controleze la sânge condițiile pe care le oferă.
FOTO: Tabăra de la Capidava, unde merg anual sute de copii, nu are autorizație FOTO: FACEBOOK ATLANTYKRON
„Referitor la adresa dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: Tabăra Atlantykron de la Capidava nu este acreditată de Ministerul Tineretului și Sportului și nici nu a făcut vreun demers în acest scop”, a explicat Anca Vizantini, Șef Serviciu Tabere și Agrement.
Sfaturi de la Ministerul Tineretului
Expertul de la Ministerul Tineretului și Sportului atrage atenția părinților că trebuie să verifice tabăra înainte de a-și lăsa copiii să plece de acasă, pentru că le riscă viața. „Pe lângă această locație, mai sunt și altele care desfășoară programe pentru copii (...) fără a avea acreditarea Ministerului Tineretului și Sportului (...). Le recomandăm atât profesorilor însoțitori, cât și părinților, pentru siguranța copiilor lor, să verifice dacă locațiile în care urmează ca aceștia să își petreacă o parte din vacanță sunt acreditate de Ministerul Tineretului și Sportului. Doar pentru acestea noi putem garanta, pentru că sunt verificate”, conchide Anca Vizantini.
Vara, sezonul meningitelor
Prin definiție, meningita presupune inflamarea meningelor, adică a membranelor care acoperă creierul și coloana vertebrală și a lichidului cefalorahidian. Este o boală infecțioasă acută, extrem de gravă, care apare cu o frecvență mai mare în lunile de vară și la începutul toamnei, și care se transmite, de la omul bolnav la cel sănătos, prin aeropicături. Poate fi transmisă și de țânțari. Afectează mucoasa nazofaringiană, meningele, creierul, alte organe și sisteme, având diverse forme clinice. Infectarea cu germenii acestei maladii este mai frecventă în locuri închise și aglomerate, în care ventilarea lipsește sau este foarte slabă.
Infecția afectează mai des copiii, în special pe cei mai mici, însă în ultimii ani se înregistrează o frecvență sporită și la adolescenți, adulți și, uneori, chiar la bătrâni. În acest an, până în 1 august, au fost înregistrate 28 de cazuri de meningite meningococice și un singur deces - al Arinei Prunariu, arată statisticile oficiale. Oana Grigore, șeful Biroului de Presă de la Ministerul Sănătății, a spus că „în această vară nu s-au înregistrat mai multe cazuri de meningită decât media anuală normală pentru această perioadă! Nu este epidemie!”
Principalele simptome ale meningitei
În primă fază, aceasta poate fi confundată cu o enterocolită: pacientul prezintă dureri de cap combinate cu stări de vomă, are frisoane și poate face febră. Diferența este că, în cazul meningitei, aceste simptome nu se ameliorează, ci se complică cu altele, specifice: gâtul înțepenit și durere în zona cervicală, somnolență, dureri musculare și fotofobie.
Poziția oficială a Ambulanței Nicomed
„La data de 9.08.2015 orele 04.36, Serviciul de Ambulanță Nicomed, prin Sistemul național 112, a fost apelat pentru deplasarea unui echipaj medical (...), în vederea consultării unui minor de 11 ani, cu boala diareică acută și febră. Echipajul a ajuns la pacient la 05.02, unde medicul a găsit un minor de sex feminin, de 11 ani, care dormea, inițial familia nedorind să fie trezit, astfel consultația a fost îngreunată. După cum a afirmat familia, minorul prezenta febră, vărsături, diaree, stare apatică. La momentul acela, nu avea alte simptome și nici redoare de ceafă. În urma consultului și anamnezei s-a pus diagnosticul de enterocolită acută. În momentul respectiv medicul a apreciat că nu este necesară solicitarea unei ambulanțe la spital. Medicul a informat familia că în caz de agravare este necesară internarea într-un spital de boli infecțioase. Conform protocolului, ambulanța de consultații la domiciliu nu efectuează și transportul la spital. Medicul are o experiență de 15 ani în domeniul medical”, a spus dr. Aurelia Radu, oficial Nicomed.