S-a pus punct în stabilirea echipei guvernamentale. Și ultimele retușuri au fost făcute, astfel încât premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marți, la ora 18:00, în Parlament, lista miniștrilor și programul de guvernare.
Noul program de guvernare a fost finalizat și depus, marți, în Parlament de premierul desemnat, Nicolae Ciucă, alături de lista cu miniștri. Acesta este intitulat „Coaliția pentru reziliență, dezvoltare și prosperitate. Documentul conține 269 de pagini.
„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. El se bazează pe principiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român şi în acest sens vor fi luate următoarele măsuri principale. E pentru prima oară când sumele allocate pentru investiţii vor fi în procentul de 7% din PIB”, a afirmat Ciucă.
El consideră că „PNRR reprezintă asul din programul de guvernare şi suntem obligaţi şi condiţionaţi în acelaşi timp să respectăm liniile din PNRR şi acele măsuri legislative care ne obligă la procesul de reformă”.
Măsuri propuse în programul de guvernare:
- Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 202
- Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.
- Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022. Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.
- Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminarii facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.
- Pensii private: Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024; Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.
- Alocațiile pentru copiii cu vârste între 0-2 ani vor crește la 600 de lei;
- Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei;
- Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.
Politici de stimulare a muncii:
- Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.
- Instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.
Salarizarea din sectorul bugetar
Guvernul își propune pentru salarizarea din sectorul bugetar, să realizeze o evaluarea globală a impactului legislației privind salarizarea. De asemenea, se va realiza o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE.
Care va fi sparta pensiilor speciale
În ceea ce privește pensiile speciale, noua coaliție de guvernare vrea să aplice principiul contributivității, astfel încât pensiile de serviciu să fie recalculate. Nu este prevăzut un termen până la care să se întâmple acest lucru.
Desființarea SIIJ
Premierul desemnata declarat că potrivit programului de guvernare, până la 31 martie 2022 se va pune în aplicare o initiativa legislativa pentru desființarea SIIJ și înființarea unei structuri noi care să preia dosarele aflate în lucru.
A fost propus și vicepremierul din partea PSD
Pe ultima sută de metri, PSD s-a decis în privința vicepremierului cât și pentru schimbarea nominalizării de la Ministerul Economiei.
În Consiliul Politic Naţional al PSD s-a stabilit, marți, că prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu să ocupe funcţia de vicepremier din partea social-democraţilor în guvernul Ciucă. Și nu a fost simplu, a fost o adevărată luptă.
În plus, după ce senatorul Marius Humelnicu a anunțat, marți, că renunță la nominalizarea pentru conducerea Ministerului Economiei, candidatul propus de PSD a fost Florin Marian Spătaru, director la șantierul naval Damen din Galați. Atât Humelnicu cât și Spătaru au fost susținuți de Organizația PSD Galați.
Componența Guvernului Ciucă
Astfel, guvernul condus de Nicolae Ciucă pentru următorul an și jumătate, va avea doi vicepremieri – Sorin Grindeanu (PSD), care va fi și ministru al Transporturilor, și Kelemen Hunor (UDMR).
Miniștri propuși de PSD:
Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu
Ministerul Apărării – Vasile Dîncu
Ministerul Economiei – Marius Humelnicu înlocuit cu Florin Marian Spătaru
Ministerul Tineretului şi Familiei – Gabriela Firea
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Muncii – Marius Budăi
Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu.
Miniştrii propuşi de PNL:
Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
Ministerul Energiei- Virgil Popescu
Ministerul de Interne- Lucian Bode
Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Digitalizării – Florin Roman
Ministerul IMM-urilor şi Turismului – Constantin Cadariu.
Miniștrii propuși de UDMR:
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
Ministerul Mediului – Tancszos Barna
Ministerul Sportului – Eduard Novak.
Votul în Parlament va fi joi
După depunerea listei Guvernului şi a programului de guvernare în Parlament, se va stabili calendarul audierii miniştrilor şi votul din plenul reunit, care cel mai probabil va avea loc, joi.
Noua coaliție PNL-PSD-UDMR a stabilit un sistem de rotație pentru șefia Guvernului, astfel încât Nicolae Ciucă ar urma să conducă Executivul pentru următorul an și jumătate.
După această perioadă, de un an și jumătate, Guvernul ar urma să fie condus de un premier PSD, potrivit înțelegerii actuale intre PNL și PSD.