Pensiile ar putea să nu mai crească cu 10% de anul viitor, având în vedere că reprezentanții Executivului nu dau un răspuns clar în acest sens și vorbesc despre resursele pe care Guvernul le va avea la dispoziţie în acel moment.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului şi purtătorulul de cuvânt al PSD spun că mărirea pensiilor este necesară, însă atunci când vine vorba despre procent, preferă să vorbească despre resursele pe care Guvernul le va avea la dispoziţie în acel moment.
Întrebat dacă se măresc sau nu pensiile cu 10% din ianuarie 2023, reprezentantul Guvernului nu a confirmat acest lucru.
„Guvernul va face toate demersurile necesare pentru a veni în sprijinul celor vulnerabili.
Sunt măsuri succesive care i-au vizat pe pensionari cu sume care li s-au acordat şi sunt convins că, în funcţie de resursele pe care guvernul le are la dispoziţie, pensionarii vor resimţi atenţia de care trebuie să beneficieze”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Antena 3.
La rândul său, nici purtătorulul de cuvânt al PSD nu a confirmat procentul de 10% la creşterea pensiilor.
„Cu certitudine, toate partidele aflate la guvernare îşi doresc ca pensiile să fie crescute, trebuie să se întâmple, având în vedere scumpirile. Sunt convins că şi în guvern se caută toate posibilităţile şi toate resursele ca acest lucru să se întâmple”, a spus Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.
Ce îi așteaptă pe românii care vor fi la pensie peste 20 de ani
Viitorul cu privire la pensiile din România nu arată prea bine, avertizează specialiștii, deoarece peste 20 de ani pensiile de la stat ar putea fi plătite cu dificultate și ar putea fi prea mici pentru a asigura un trai decent. Iar despre economii nici vorbă deocamdată ținând cont de problemele economice mondiale care se adâncesc pe zi ce trece.
Specialiștii trag semnale de alarmă cu privire la viitorul pensionarilor, şi spun că peste 20 de ani, România va avea o populație mult mai mică, mai îmbătrânită, cu mai mulți pensionari decât salariați, iar pensiile de la stat ar putea să fie prea mici pentru a reprezenta un sprijin real la bătrânețe.
Președintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, Adrian Codîrlașu, crede că sistemul actual de pensii în care actualii salariați plătesc pentru actualii pensionari, „funcționează atât timp cât populația crește, când sunt suficient de mulți angajați care să susțină pensionarii dintr-un anumit moment”.
Peste 20-30 de ani există riscul ca sistemul de pensii să devină nesustenabil
Situaţia va fi extrem de dificilă deoarece în perioada 2030-2035, începe să se pensioneze generația „decrețeilor”. În această perioadă numărul de pensionări va crește cu circa 60.000-70.000 de persoane anual, adică cu un sfert mai mult decât în mod normal. „Atunci va fi nevoie de și mai multe reurse pentru sistemul public de pensii”, a mai subliniat Adrian Codîrlașu.
Angajaţii de azi nu au garanţia pensiei de mâine deoarece foarte mulţi tineri aleg să plece din ţară şi nu va mai avea cine să susţină sistemul de pensii. Iar cei care rămân acasă ar trebui să se gândească de acum şi la alte forme de economisire pentru bătrânețe.