45 la sută dintre participanții la vot sunt nedeciși, susține sociologul într-o intervenție la Antena 3. Acesta a refuzat să dea o cifră exactă în privința participării la vot, întrucât riscă să fie contrazis de rezultatele din teren.

“Ne așteptăm la o participare mare la vot. Știm că ieșirea PSD de la guvernare, acest proces a adus un surplus de peste 270.000 de voturi în câteva săptămâni. Cu alte cuvinte, vreau să vă spun că intuiția mea din vară, că ieșirea PSD de la guvernare aduce o creștere a intenției de vot pe PSD, se confirmă. Astăzi, când vorbim, în jur de 270.000 de voturi au venit în plus față de situația de acum trei săptămâni. Înseamnă cam 3%”, a spus Marius Pieleanu la Antena 3.

Ieșirea PSD de la guvernare a dus un surplus pentru partidul social-democrat, peste trei procente în ultimele săptămâni. Mult mai mulți oameni vor veni la vot în favoarea Vioricăi Dăncilă, decât în favoarea celorlalți candidați, votul exprimat pentru partid fiind mai mare.

Potrivit datelor prezentate de Marius Pieleanu, în ceea ce a numit el “sinteză sociologică”, datele se prezintă astfel:

PNL – 32-34%

PSD – 28-30%

USR – 18-20%

Restul nu mai contează.

PNL crește, PSD crește, USR scade, susține Marius Pieleanu.

TURUL I

Klaus Iohannis 37-40%

Viorica Dăncilă 26-29%

Dan Barna 12-13%

Mircea Diaconu 6-7%

Theodor Paleologu 6-7%

Este posibil ca în turul întâi, Mircea Diaconu să ia un scor sub Theodor Paleologu, care ia tot ceea ce înseamnă votul intelectualilor.

Pentru turul doi, “Viorica Dăncilă este cotată cu un scor care începe cu 4 în față”, a anunțat Marius Pieleanu. “Astfel, ea va justifica încrederea partidului în candidatura ei”, a încheiat acesta.

Lăzăroiu la Digi24: Căderea Guvernului a întărit-o pe doamna Dăncilă în campanie

“Pentru că a fost perceput de electoratul PSD, care era destul de oscilant, mai ales după alegerile din 26 mai, a consolidat-o, pentru că a fost perceput ca un atac din afară, un asalt şi au strâns rândurile activiştii PSD.

Nu e Viorica Dăncilă candidatul ideal pentru ei, pentru cei din PSD, dar ei au spiritul ăsta de solidaritate în momentul în care… Lor li s-a luat guvernarea, ei au pierdut guvernarea în momentul ăsta şi atunci au început să strângă rândurile. Cred că asta a dus la o uşoară victimizare şi o uşoară creştere a doamnei Dăncilă în preferinţe, cel puţin în sondaje.

Sigur, au fost şi greşelile pe care le-a făcut USR şi Dan Barna, care l-au dus în jos, s-a văzut clar asta. Dar, în continuare, diferenţa nu e mare, ea poate fi recuperată, dar acum favorită pentru intrarea în turul 2 este Viorica Dăncilă.

Că trece guvernul luni sau nu, nu cred că o mai poate afecta în vreun fel. Deja faptul că a trecut moţiunea a întărit-o un pic, pentru că a strâns electoratul PSD”, a spus sociologul Sebastian Lăzăroiu la Digi 24.