Potrivit lui Radu Soviani se pot majora cu 40 de procente doar pensile de 1.000-1.500 de lei. După calculele jurnalistului, aceste pensii pot fi majorate chiar și cu 50%. „S-a făcut o lege de rectificare bugetară mincinoasă, pentru că legea de rectificare bugetară spune că PIB-ul anului 2020 va crește cu 22 de miliarde de lei față de anul trecut, corespunzător unei scăderi economice de doar -1,9%, supraestimată de 4 ori căderea economică față de majoritatea prognozelor care merg la 8%.

Evident că proiectul de buget devenit lege este maculatură. Plâng copacii după lemnul care a fost tăiat, pentru a face acel proiect de buget. Cu un astfel de proiect mincinos evident nu sunt resurse pentru nimic, decât prin datorii”, a spus jurnalistul economic Radu Soviani.

„Dacă mă întrebați pe mine există un anumit spațiu destul de mare pentru majorarea pensiilor, nu cu 40% și nu pentru toată lumea. Asta să ne fie foarte clar. (…) Pensiile de 1.000 – 1500 lei pot fi majorate și chiar există resurse să fie majorate cu 40%, ba poate chiar cu 50%.

Este vorba despre spațiul bugetar în ceea ce înseamnă cheltuielile cu dobânzile, pentru că Banca Națională și Mugur Isărescu țin dobânzile sus afectează triplu economia României ”, a mai spus Soviani.

De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban a afirmat că pensile nu pot fi majorate cu 40%, deoarece, România se află, în prezent, într-o situație economică în descreștere, ceea ce nu poate justifica această majorare.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a afectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”, a spus Ludovic Orban