Sevil Shaided o prezență fadă, fără ego și ambiții personale, a fost prima opțiune a lui Dragnea pentru preluarea Guvernului, dar Klaus Iohannis a găsit imediat motive să o scoată din ecuația principală. Dragnea a insistat și a păstrat-o într-o funcție cheie, la ministerul Dezvoltării. Presiunile și atacurile la care a fost supusă constant au făcut-o să cedeze în cele din urmă. Shaideh a părăsit postul de ministru arătând jurnaliștilor urmele de la perfuzii, în ciuda efortului disperat al șefului său de a o menține la butoane. Au urmat amazoanele Carmen Dan și Viorica Dăncilă.

Dacă prima încă rezistă destoinic în tranșeele de la MAI, cea de-a doua este pe urmele colegei Shaideh. Potrivit unor surse guvernamentale, aceasta ar fi epuizată psihic. În momentul de față ea ar urma un tratament medicamentos, care să o ajute să facă față stresului cotidian și ar suferi destul de des atacuri de panică. În acest context, păstrarea ei în funcția supremă în Guvern este pusă sub semnul întrebării.

Aceleași surse mi-au povestit că Dăncilă a avut mai multe momente în care a dorit să renunțe la scaunul de premier, dar Liviu Dragnea a obligat-o să rămână. De altfel pe cei doi îi leagă foarte multe și din punct de vedere al business-urilor personale. Cu toate acestea, președintele PSD este conștient că Viorica Dăncilă nu va mai rezista mult pentru că sănătatea ei este pusă în pericol și a început deja să caute resurse în interior pentru a o înlocui. Mai mult decât atât, cea pe care chiar el a promovat-o i-ar fi dat un ultimatum: rămâne în funcție cu condiția să nu i se impună niciun proiect controversate, cu impact major în rândul opiniei publice sau găsește pe altcineva până în luna noimebrie, conform dezvăluirilor sursei menționate. În prima linie sunt Eugen Orlando Teodorovici, care se bucură de o susținere consistentă din zona de business a partidului, Paul Stănescu, din delegația baronilor din Sud, Mihai Fifor, eternul potențial premier, pe care Dragnea îl consideră o amenințare din punct de vedere al capitalului de imagien, dar și mai nou Victor Negrescu.

Acesta din urmă are o susținere serioasă din zona serviciilor de informații. Tatăl său este fost ambasador, iar fratele ofițer SRI. De altfel, Negrescu s-a trezit europarlamentar la doar 31 de ani și apoi ministru, fără să aibă prea multă activitate în PSD. Un alt nume pe care Dragnea încă îl ia în calcul este Carmen Dan, doar că aceasta ar fi carne de tun pentru Iohannis, care ar avea foarte multe motive să o respingă și ar avea și subiect pentru a-și face campanie.

Lista este însă deschisă și probabil în curând un nume complet neașteptat ne va lua din nou prin surprindere. Doar că se apropie președinția la Consiliul UE și nu prea mai este loc de glume sinistre din partea social democraților pentru că nici partenerii noștri externi nu mai sunt dispuși să lase totul la voia întâmplării.

În această ecuație, există o singură certitudine: că Viorica Dăncilă își dorește să plece de la conducerea Guvernului și că zilele ei în fruntea executivului sunt numărate. Dacă Dragnea va rezista la conducerea PSD, impunându-i „supusei ” sale proiectul aministiei și grațierii înainte de plecare, atunci el va avea în continuare un cuvânt greu de spus în alegerea premierului. Dacă nu, cariera lui politică se încheie și va intra în tomberonul istoriei șefilor PSD, care s-au îngropat singuri prin negocieri la mai multe capete.