Ultimatumul Turciei pentru regimul sirian: Reforme sau intervenţie străină

Ultimatumul Turciei pentru regimul sirian: Reforme sau intervenţie străină

Un consilier al preşedintelui turc Abdullah Gul l-a avertizat astăzi pe liderul sirian Bashar al-Assad că are la dispoziţie mai puţin de o săptămână pentru a începe aplicarea mult aşteptatelor reforme, în caz contrart regimul de la Damasc riscă să se confrunte cu o intervenţie străină, scrie ziarul Haaretz.

Turcia, principalul partener comercial al Siriei, încearcă să convingă regimul de la Damasc să renunţe la acţiunile de reprimare a mişcărilor de protest soldată până acum cu peste 1.300 de victime.

Într-o intervenţie la postul al-Arabiya, Ersat Hurmuzlu, consilierul preşedintelui turc Abdullah Gul, a subliniat că va urmări cu mult interes discursul pe care Bashar al-Assad urma să îl ţină astăzi. "Cererile noastre sunt în sensul unui răspuns pozitiv la aceste probleme într-o perioadă foarte scurtă care să nu depăşească o săptămână", a declarat oficialul de la Ankara.

"În caz contrar, nu va mai fi posibil să acoperim conducerea Siriei deoarece există acest risc (...) de care ne-am temut mereu, şi anume o intervenţie străină", a avertizat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe state europene au înaintat Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie în care condamnă violenţele din Siria. Rusia a avertizat că îl va respinge prin veto. Peste 10.000 de refugiaţi sirieni au traversat deja graniţa cu Turcia, tot atâţia aşteptând să pătrundă pe teritoriul turc.

În discursul de astăzi, al treilea de la începutul manifestaţiilor antiguvernamentale, în martie, preşedintele sirian le-a cerut azi refugiaţilor să se întoarcă în ţară, a anunţat alegeri generale pentru luna august şi revizuirea Constituţiei. El a acuzat o conspiraţie externă pentru situaţia haotică din ţară.