Evenimentul Zilei > International > Ultimatumul italian înaintea săptămânii de foc din Zona Euro
Ultimatumul italian înaintea săptămânii de foc din Zona Euro

Ultimatumul italian înaintea săptămânii de foc din Zona Euro

Europa are nevoie de soluţii economice comune, şi mai ales rapide, avertizează guvernul de la Roma.

Doar o săptămână au la dispoziţie liderii europeni pentru a salva Zona Euro, în caz contrar viitorul politic şi economic al bătrânului continent riscă să fie compromis.
Avertismentul a fost lansat de premierul italian Mario Monti cu doar şase zile înaintea Consiliului European şi la scurt timp înaintea unui mini-summit de la Roma între liderii Italiei, Germaniei, Franţei şi Spaniei, care trebuie să pregătească reuniunea la vârf de la Bruxelles din 28 şi 29 iunie.
Dacă nu se va ajunge la un plan credibil, "frustrarea populară faţă de Europa se va amplifica", a atras atenţia Monti, avertizând că aceasta va atrage după sine mişcări de protest mult mai ample.
"Pentru a ieşi în bune condiţii din această criză a zonei euro şi a economiei europene, este nevoie de mai multă integrare" a adăugat el, citat de ziarul britanic The Guardian".
Cel mai probabil, scrie presa europeană, Monti, omologul său spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele francez Francois Hollande vor face front comun pentru a o presa pe cancelarul german Angela Merkel să renunţe la austeritate ca mijloc principal de revitalizare a uniunii monetare.
Fonduri pentru investiţii
Cei patru au convenit să includă pe agenda summitului de joia viitoare proiectul relansării creşterii economice în Zona Euro prin investiţii echivalente cu un procent din PIB-ul comunitar, adică 130 de miliarde de euro.
Stimularea creşterii şi finanţele bine strunite sunt cele două feţe ale monedei, a declarat Angela Merkel, la finalul mini-summitului de la Roma.
"Vom face tot posibilul pentru a menţine euro şi avem intenţia să luptăm pentru moneda unică", a adăugat ea, avertizând însă că "unde există solidaritate, este nevoie şi de control".
Spre federalizare
Toate aceste eforturi de salvare a monedei unice duc însă încet spre federalizarea europeană, chiar dacă despre ideea de a se renunţa la suveranitate se discută cu voce scăzută, scrie agenţia France Presse.
La summitul G20 din Mexic, recent încheiat, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, avertiza că până la sfârşitul acestui an este nevoie de o uniune economică bazată pe o mai mare integrare financiară.
Federalismul este un concept foarte sensibil în unele ţări, tocmai pentru că implică cedarea parţială din suveranitatea naţională către instituţii europene.
Marea Britanie, de exemplu, nici nu vrea să audă de aşa ceva iar Franţa este la rândul său foarte reticentă faţă de o astfel de propunere.