Agenţia Naţională de Integritate va începe să împartă primele amenzi celor care nu au depus declaraţiile de avere. Este vorba de demnitari şi de funcţionari publici. Avertismentul a fost dat de preşedintele Agenţiei, care a spus că cei care nu respectă legea vor fi verificaţi cu ajutorul serviciilor secrete.
De săptămâna viitoare, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) începe să împartă primele amenzi celor care nu au depus declaraţiile de avere. Avertismentul a fost dat, ieri, de Alexandru Macovei în prima conferinţă de presă de după învestirea sa în funcţia de preşedinte al Agenţiei, survine în condiţiile în care, potrivit statisticilor, doar 90.000 de declaraţii de avere, dintr-un total de 130.000, au fost depuse în termenul prevăzut de lege.
De asemenea, şeful ANI a anunţat că, în curând, va declanşa şi verificarea din oficiu a averilor, dar şi decizia de a colabora cu serviciile de informaţii pentru furnizarea de date privind bunurile deţinute în străinătate de persoanele care au obligaţia să depună declaraţiile de avere. Urmărire prin baze de date şi servicii secrete Cu această ocazie, Macovei a explicat şi procedura pe care inspectorii din subordinea sa o respectă în cadrul unei verificări. Aceasta este organizată în trei etape, iar, în prima fază, angajaţii Agenţiei compară cele relatate în solicitarea de verificare sau în materialul în urma cărora s-au autosesizat cu informaţiile cuprinse în declaraţia de avere a respectivei persoane. Ulterior, declaraţia de avere este şi ea verificată pentru a se vedea dacă cele prezentate în document corespund realităţii.
În fine, în cadrul cercetărilor, se fac adrese către instituţiile care deţin baze de date cu proprietarii de bunuri imobile sau mobile sau cu titularii de acţiuni ori conturi bancare. Aici intervine, de altfel, şi planul lui Macovei de colaborare cu celelalte instituţii ale statului. Concret, ANI intenţionează să încheie protocoale cu Ministerul de Interne pentru accesarea bazelor de date ale Serviciului de Evidenţă Informatizată a Populaţiei, Agenţiei Naţionale de Cadastru şi ale serviciilor de înmatriculări auto. Informaţiile vor putea fi accesate numai în cazul persoanelor aflate în cercetări. 102 persoane, primele vizate În cursul procesului de verificare a averilor, inspectorii vor avea acces şi la informaţii de la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANAF şi Registrul Comerţului. Agenţia a mai încheiat înţelegeri cu Registrul Comerţului şi Bursa, iar pe listă se mai află serviciile secrete.
Tot ieri au fost date şi primele informaţii referitoare la numărul persoanelor aflate, în prezent, sub verificările Agenţiei de Integritate. Este vorba despre 102 persoane, dintre care 11 sunt consilieri, 20 funcţionari publici, 17 sunt parlamentari, 15 ofiţeri de poliţie, 14 primari şi viceprimari, opt directori, şase rectori, câte trei magistraţi, medici şi inspectori şcolari, un prefect şi un preşedinte de consiliu judeţean.
Cele mai sonore nume de pe listă sunt cel al preşedintelui Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, dar şi ale poliţiştilor de la serviciul de înmatriculări din judeţul Argeş. Potrivit preşedintelui Agenţiei, primul caz va fi trimis în instanţă în următoarele două luni. Extras din proiectul de raport al Comisiei Europene: "ANI trebuie să demonstreze acum că poate monitoriza fluxurile financiare, poate depista şi sancţiona apariţia unor averi nejustificate şi poate reglementa conflictele de interese."
VERIFICĂRI
Senator cu avere în străinătate, în vizor
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au demarat o anchetă în cazul unui senator care are o avere importantă în străinătate, a declarat, într-o emisiune televizată, şeful instituţiei, Cătălin Macovei. El a refuzat să dezvăluie numele demnitarului vizat, precizând că identitatea persoanelor verificate nu poate fi făcută publică până când inspectorii nu finalizează ancheta.