Evenimentul Zilei > International > ULTIMATUM britanic pentru rămânerea în UE
ULTIMATUM britanic pentru rămânerea în UE

ULTIMATUM britanic pentru rămânerea în UE

Premierul David Cameron a oficializat, printr-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cerințele pe care UE ar trebui să le îndeplinească pentru ca Marea Britanie să nu părăsească Uniunea.

În discursul ținut în aceeași zi la Institutul Regal pentru Afaceri Internaționale, Cameron a dat asigurări că va milita „din toată inima și din tot sufletul” pentru „menținerea Marii Britanii în sânul Uniunii Europene reformate”, cu condiția ca rămânerea în UE să fie „fără nici o ambiguitate în interesul nostru național”.

Cameron a declarat:

„Sunt foarte încrezător că vom ajunge la un acord cu UE care să fie favorabil Marii Britanii. UE a rezolvat și în trecut probleme de nerezolvat, o va rezolva și pe aceasta.”

În esență, Cameron a afirmat că dorește patru axe de reformă a Europei:

„O Europă mai competitivă, Marea Britanie să fie exceptată de la accentuarea integrării europene, mai multă egalitate între membrii și ne-membrii Zonei Euro și o reducere a presiunii imigranților.”

În practică. aceasta ar însemna o liberalizare a pieței comune prin integrarea digitală și a serviciilor, dar și reducerea numărului de reglementări și deschiderea către Statele Unite, China și Japonia.

Cameron mai dorește și să aibă posibilitatea de a bloca anumite decizii ale UE printr-o grupare a unui număr de membri.

În ceea ce privește egalitatea cu ne-membrii Zonei Euro, premierul urmărește protejarea lirei sterline, prin interzicerea oricărei discriminări bazate pe monedă.

Cameron a promis cîă va organiza până la sfârșitul lui 2017 un referendum național în care britanicii să decidă dacă mai doresc să rămână în Uniunea Europeană.