Declarația unică 2020 mai poate fi depusă până marți, 30 iunie. Ea privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice. Pe pagina de Facebook, cei de la ANAF au postat un model al declarației.

Aceasta trebuie depusă de toate persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), chirii, activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse.

În discuție intră și și pensionarii care obțin venituri din alte surse, în afară de pensii. Plafonul de 12 salarii minime brute garantate în plată este de 24.960 lei. Astfel, dacă totalul veniturilor extrasalariale în cuantum net anual sunt situate sub pragul de 24.960 de lei, asigurarea la sistemul public de pensii şi la sistemul de sănătate este opţională. În cazul în care veniturile extrasalariale sunt în cuantum net anual egale sau mai mari decât plafonul de 24.960 de lei, atunci asigurarea la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor de sănătate este obligatorie.

Declarația unică se poate depune în format pe hârtie, dar se poate completa pe calculator și se poate depune online:

– prin intermediul serviciului „Spaţiul Privat Virtual” (SPV)
– prin intermediul site-ului e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, termenul de depunere a formularului `Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice` a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.

Prin același act normativ, s-a stabilit că, dacă Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice se depune până la data de 30 iunie se acordă bonificații, anunță cei de la ANAF. Textul integral poate fi citit aici.