Evenimentul Zilei > Social > Ultima oră. Nivelul de radiații înregistrat în România după explozia nucleară din Rusia
Ultima oră. Nivelul de radiații înregistrat în România după explozia nucleară din Rusia

Ultima oră. Nivelul de radiații înregistrat în România după explozia nucleară din Rusia

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, prin laboratorul de igiena radiaţiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, fără a fi evidenţiate creşteri ale radioactivităţii în urma incidentului nuclear din nordul Rusiei.

Informaţiile privind un posibil nor radioactiv au apărut în contextul unui incident nuclear din nordul Rusiei, petrecut pe 8 august.

„Vă informăm că în ceea ce priveşte incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august 2019, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, prin laboratorul de igiena radiaţiilor, a efectuat măsurători privind doza în aer, iar rezultatele au fost la nivelul fondului naţional – deci nu au fost evidenţiate creşteri ale radioactivităţii”, a transmis directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.

La 10 august, Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au murit în urma exploziei produse la 8 august la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk, în Marele Nord.

Imediat după accident, Ministerul Apărării rus a exclus o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în cursul testului cu un „motor de rachetă cu combustibil lichid”. Primăria oraşului Severodvinsk, situat în apropiere de bază, a anunţat că a fost ‘înregistrată o scurtă creştere a radioactivităţii’, înainte de a-şi retrage comunicatul.

Ulterior, autorităţile ruse au recunoscut că accidentul a fost legat de testarea unui „nou tip de arme”.

La 15 august, autorităţile norvegiene de securitate nucleară au indicat că au detectat o cantitate infimă de iod radioactiv în regiunea de la frontiera cu Rusia în zilele care au urmat exploziei.

„La ora actuală, nu este posibil de stabilit dacă ultima detectare de iod (radioactiv) este legată de accidentul din Arhanghelsk”, a subliniat Autoritatea norvegiană de protecţie împotriva radiaţiilor şi securitate nucleară.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: