Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, vineri, că pilula anti-Covid de la Merck a fost aprobată pentru utilizare de urgență, înainte de autorizarea sa oficială.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat vineri că a aprobat folosirea în caz de urgenţă în Uniunea Europeană a pilulei anti-Covid-19 de la Merck, deşi nu a primit încă o autorizare completă de punere pe piaţă.
Pilula creată de gigantul farmaceutic american reprezintă un pas potențial inovator în lupta împotriva coronavirusului, deoarece studiile arată că reduc riscul de spitalizare și deces la pacienții cu risc ridicat.
EMA a declarat că, deși pilula Merck nu a fost încă aprobată, aceasta a „emis un sfat”, astfel încât țările din UE să poată decide dacă o folosesc în cazul unei creșteri a infecțiilor.
„Medicamentul, care în prezent nu este autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulții cu Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a dezvolta Covid-19 sever”, a spus EMA într-un comunicat.
Tratamentul se administrează timp de cinci zile, câte două tablete pe zi
Pilula Merck nu ar trebui să fie utilizată de femeile însărcinate sau de femeile care nu folosesc metode contraceptive și ar putea rămâne însărcinate, a spus EMA. „Aceste recomandări sunt date deoarece studiile de laborator la animale au arătat că doze mari cu pilula Merck pot avea un impact asupra creșterii și dezvoltării fătului”, a adăugat acesta.
Pilua urmează să fie distribuită prin filiala Merck în Europa, MDS. EMA a mai anunţat că examinează folosirea unei pastile produse de către Pfizer - tot în caz de urgenţă.
Pilula trebuie administrată după debutul simptomelor Covid, cel târziu în cinci zile
Separat, EMA a spus că a început o revizuire a pilulei Pfizer, astfel încât să poată oferi sfaturi similare. „EMA examinează datele disponibile în prezent despre utilizarea Paxlovid, un tratament oral pentru Covid-19 dezvoltat de Pfizer”, a spus EMA.
Este de așteptat să înceapă săptămâna viitoare o „evaluare continuă” completă pentru aprobarea formală, dar EMA a spus că dorește să poată ajuta autoritățile naționale „în cel mai scurt interval de timp posibil”.
Studiile arată că ambele pastile sunt deosebit de eficiente în tratarea pacienților nou infectați cu risc ridicat atunci când sunt administrate în câteva zile de la debutul bolii. Sunt mai ieftine și mai ușor de administrat decât alte antivirale care trebuie administrate intravenos și, de asemenea, mai ieftine decât vaccinurile de făcut, cu un lanț de aprovizionare mai simplu.
Pilula lui Merck scade capacitatea coronavirusului de a se multiplica prin creșterea numărului de mutații în materialul său genetic (ARN)
Pilula Pfizer folosește o metodă diferită, aparținând unei clase de antivirale numite „inhibitori” şi blochează acțiunea unei enzime care este critică pentru replicarea virală. Este o combinație între o nouă moleculă, PF-07321332, și ritonavir antiviral HIV.
Europa a căutat orice metode poate pentru a reduce un al patrulea val de cazuri de Covid, care a determinat deja mai multe țări să înăsprească restricțiile.
EMA a avertizat joi că țările ar trebui să „închidă decalajul” în ceea ce privește vaccinările, deoarece mulți dintre cei aflați în spitale au fost nevaccinați, relatează france24.