După mai multe speculații privind o posibilă raționalizare a alimentelor, ministrul agriculturii spune că nu se va o astfel de măsură în România. Dacă s-ar întâmpla așa ceva ne-am întoarce înapoi în comunism.
Ministrul Agriculturii a declarat, astăzi, că nu s-a luat niciodată în calcul raţionalizarea alimentelor din supermarketuri, în sensul în care românii să poate cumpăra doar o anumită cantitate din anumite tipuri de produse.
„Alimentele nu vor fi raţionalizate, ca să eliminăm şi această zonă în care unii care nu cunosc agricultura României şi capacitatea fermierilor români de a produce speculează. Deci nu s-a luat niciodată în calcul raţionalizarea alimentelor, să ajungem ca pe vremurile de dinainte, să luăm alimente pe cartelă", a declarat, Adrian Chesnoiu într-o conferinţă de presă.
Se caută soluții pentru limitarea scumpirilor
Ministrul a mai spus că se caută soluții pentru ca românii să își poată permite coșul zilnic cu alimente necesare, având în vedere scumpirile din ultima perioadă. Una dintre propuneri este plafonarea prețurilor la alimentele de bază, dar o decizie în acest sens nu a fost încă luată. Urmează și să se stabilească și care alimente pot fi definite a fi de bază.
„Toate alimentele sunt de bază. Se discută, se analizează soluţii, pentru a-i proteja pe români să-şi asigure coşul zilnic. În rest, că sunt şase, că sunt 8, că sunt 10, că sunt 15 sau 20 (n.r. alimente de bază), la finalul analizei, cu siguranţă vă vom prezenta aceste date", a mai precizat ministrul agriculturii. Adrian Chesnoiu a mai menționat că analiza va avea în vedere „aspecte care ţin de angajament bugetar de o echilibrare a pieţei“.
Prețuri mari la raft
În cadrul aceleași conferințe de presă ministrul a mai precizat că prețurile mari pe care le regăsim la raft nu vin de la producături, ci de la retailerii, care vor să aibă un profit cât mai mare.
„Faptul că un produs pleacă de la poarta fabricii cu un preţ şi ajunge pe rafturile magazinelor la un preţ majorat, să ştiţi că nu producătorul de alimente, care ştie foarte bine să producă şi să ne pună pe masă alimente de calitate şi la un preţ rezonabil are vreo influenţă. De foarte multe ori cei care comercializează aceste produse, sunt responsabili. Nu de puţine ori am discutat cu fermierii şi cu producătorii de alimente şi îmi spuneau că retailerii nu au acceptat renegocieri de preţuri, nu au acceptat să ajusteze valoarea contractelor, dar cu toate astea, preţurile la raft au crescut. Şi atunci trebuie să ne uităm către cei care fac comerţ, nu către cei care produc", a mai menţionat Adrian Chesnoiu.