Doi oameni au fost înjunghiați vineri, la Paris, lângă fostul sediu al publicației „Charlie Hebdo”. Teroristul a fost capturat de poliție și își asumă fapta.
Noi date din anchetă arată că principalul suspect pakistanez „nu a fost de acord” cu republicarea caricaturilor care-l reprezentau pe Mohamed în revista de satiră Charlie Hebdo.
Autoritățile au anunțat că ancheta a fost preluată de parchetul antitero și că au fost reținuți doi suspecți. După atacul din 2015, redacția revistei de satiră a fost mutată la o adresa secretă.
Surse apropiate anchetei spun că suspectul îşi asumă atacul
Principalul suspect, care are numai 18 ani, s-a născut în Pakistan. Conform primelor elemente ale anchetei, el „își asumă actul său ;i spune c[ a fost motivat de republicarea caricaturilor în publicaţia „Charlie Hebdo”, au declarat surse apropiate anchetei, informează nouvelobs.
Conform primelor elemente, bărbatul arestat imediat după atacul de la Paris este un pakistanez, care a intrat pe teritoriul francez în 2018.
Ali H. pare într-adevăr mult mai în vârstă decât vârsta sa, după cum arată fotografiile pe care Parisian-Today din Franța le-a analizat.
„Acest atac s-a întâmplat într-un loc simbolic ;i într-o perioadă în care are loc procesul privind teribilele atacuri asupra redacţiei Charlie Hebdo”, a subliniat Castex. Şeful executivului francez, care s-a deplasat la locul iatacului terorist a spus că principalul atacator a fost arestat. O a doua persoană se află de asemenea în arest.
În ce context a survenit atacul
Atacul comis vineri survine după ce „Charlie Hebdo” a făcut recent obiectul unor noi ameninţări după ce săptămânalul a republicat la 2 septembrie caricaturile cu profetul Mohamed, în perspectiva deschiderii, la 10 noiembrie, a procesului complicilor autorilor atacurilor jihadiste din 7-9 ianuarie 2015.
La începutul săptămânii, directoarea de resurse umane a publicaţiei Charlie Hebdo, Marika Bret, a trebuit să îşi schimbe domiciliul ca urmare a ameninţărilor primite, considerate extrem de grave de autorităţi.
Aproximativ 100 de posturi de radio şi TV, cotidiane şi reviste au publicat miercuri, drept reacţie, o scrisoare deschisă în care fac apel către francezi să se mobilizeze în favoarea libertăţii de exprimare.