Ultima ocazie de a-l bloca pe Trump. Este posibilă o lovitură de teatru?

Ultima ocazie de a-l bloca pe Trump. Este posibilă o lovitură de teatru?

Colegiul marilor electori se reunește luni pentru a-l alege pe președintele Statelor Unite. Perdanții democrați și câțiva republicani încă speră să-l poată bloca pe miliardarul republican

Pe 8 decembrie, americanii nu au votat direct pentru Trump sau Clinton, ci pentru a-i desemna pe marii electori din statele lor. Acești 538 de mari electori votează pe 19 decembrie, pentru a-l alege formal pe viitorul președinte și pe vicepreședintele său, a căror ceremonie de învestitură e programată pe 20 ianuarie.

Fiecare stat are un număr de mari electori corespunzător cu mărimea populației. Marii electori sunt aleși cu ocazia convențiilor de partid din statele respective sau prin votul comitetului central al partidului. Mare elector poate fi orice persoană de o oarecare notorietate (în general, activă politic), cu condiția să nu facă parte din Congres sau dintr-un birou federal.

Marii electori se reunesc în capitalele statelor lor, în prima zi de luni de după a doua miercuri din decembrie. Anul acesta, e vorba de 19 decembrie. Alegerea președintelui are loc cu majoritatea absolută, adică 270 de voturi din totalul de 538. Listele de voturi sunt validate, sigilate și expediate președintelui Senatului. Acesta le deschide pe data de 6 ianuarie într- o ședință extraordinară a Congresului reunit. Dacă nici un candidat nu obține majoritatea absolută, Camera Reprezentanților este cea care îl desemnează pe învingător dintre primii trei clasați. Republicanii dețin o majoritate confortabilă atât în Cameră cât și în Senat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teoretic, este posibil ca marii electori să voteze cum cred de cuviință, sfidând opțiunea concetățenilor lor. În unele state, ei riscă doar amenzi, în altele nici o lege nu le interzice să voteze după bunul plac.

„Electorii necredincioși”

În realitate, cazurile de astfel de „emancipări” sunt rarisime: de la începutul secolului al XX-lea, s-au înregistrat doar nouă cazuri de „electori necredincioși” („faithless electors”), dar care nu au schimbat niciodată soarta alegerilor.

Donald Trump a câștigat 306 mari electori, față de 232 ai lui Hillary Clinton. Unii opozanți văd votul din Colegiul Electoral ca pe o ultimă speranță de a bloca drumul lui Trump spre Casa Albă. Pentru aceasta ar fi nevoie ca 37 de mari electori republicani să „trădeze”, lucru extrem de puțin probabil.

O petiție menită să facă presiune asupra electorilor în favoarea lui Clinton a fost semnată de 4,8 milioane de persoane. Mai multe grupuri, precum Make Democracy Matter, au publicat pe site-urile lor numele și adresele marilor electori, pentru ca populația să-i forțeze să-l blocheze pe Trump. Până acum, doar un singur mare elector a declarat deschis că va „trăda”: Chris Suprun, un pompier din Texas.

Faptul că marii electori nu au ocazia de a se aduna și a-și concerta acțiunile, votând în statele lor, este încă un motiv pentru care o răsturnare de situație, unică în istoria Statelor Unite, este foarte puțin probabilă.