ULTIMA LOVITURĂ DIN MANDAT: Operaţiunea „Case pentru poliţişti“

Pe final de mandat, ministrul Cristian David a semnat un ordin prin care poliţiştii pot să-şi cumpere locuinţele de serviciu în rate pe 20 de ani şi cu o dobândă fixă de 5%.

În ultimele zile de mandat a guvernului condus de Călin Popescu- Tăriceanu, pe 11 decembrie 2008, ministrul Cristian David a semnat un ordin pentru a da posibilitatea unor angajaţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Admininstrative (MIRA) să-şi cumpere locuinţele de serviciu la preţuri modice, în rate şi cu dobândă de 5% pe an, la credit în lei.

Şi asta după ce oficialii MIRA anunţau, în primăvara anului trecut, că nu vor mai scoate la vânzare nicio astfel de locuinţă. Mai mult, locuinţele care sunt scoase la vânzare către chiriaşii MIRA lipsesc din Ordinul publicat în Monitorul Oficial. Pomană curată

Ordinul de ministru care consfiinţeşte normele metodologice acordă condiţii de vis. Până şi evaluarea apartamentului scos la vânzare este suportată tot de minister. Aceleaşi norme metodologice elimină şi TVA-ul. Actualii chiriaşi - angajaţii MIRA sau urmaşi ai acestora - beneficiază de posibilitatea de a le plăti în rate pe termen de 20 de ani, cu o dobândă anuală de doar 5%, la credite în lei.   „Rata se determină prin împărţirea preţului de vânzare stabilit în condiţiile art. 4 din Lege (Legea 562/2004, modificată prin Legea 357/2006, n.r.), la perioada de plată, în luni, stabilită prin contract, iar dobânda se calculează lunar, prin aplicarea cotei lunare de dobândă la suma rămasă de plată. Cota lunară de dobândă se determină prin împărţirea cotei anuale de 5% la 12 luni“, se precizează în articolul 15, punctul 4 al Ordinului de ministru nr. 578 din 11 decembrie 2008. Spre comparaţie, băncile comerciale percep dobânzi între 12% şi 25% pentru creditele imobiliare în moneda naţională. Mai mult, în cazul în care beneficiarul ar dori să ramburseze în avans creditul, banca îi percepe un comision de rambursare. În cazul angajaţilor MIRA care îşi vor lua în proprietate locuinţele de serviciu, nu există un astfel de comision. Se lungeşte filiera banilor

Nici evaluarea nu este suportată de cumpărător. Normele metodologice aprobate în decembrie citează din nou legea 562/2004.

„Potrivit dispoziţiilor art. 8 din Lege, sumele încasate din vânzarea locuinţelor de serviciu se fac venit la bugetul de stat, după deducerea de către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a cheltuielilor determinate de procesul de evaluare a locuinţelor“, se mai arată în Ordinul semnat de Cristian David. În acest caz, filiera banilor se lungeşte. Practic, nu MIRA beneficiază de banii respectivi. Pentru construcţia de noi locuinţe pentru angajaţi, ministerul respectiv trebuie să apeleze din nou la banii publici.

Purtătorul de cuvânt al MIRA, Marius Tache, ne-a precizat că nu ştie nimic despre actul normativ citat: „În favorizarea angajaţilor la achiziţionarea locuinţelor de serviciu există o conotaţie socială. Este legal ca locuinţele care au ajuns la un anume stadiu de uzură să fie vândute chiriaşilor din sistemul de apărare. Din banii respectivi se construiesc altele noi. De aceea, periodic, sunt scoase la vânzare unele dintre locuinţele de serviciu“, explică Tache.

Locuinţele vizate de Ordinul 678 ar fi trebuit să fie în anexa care face parte din prezentul act normativ, din Monitorul Oficial nr. 856 apărut vineri, 19 decembrie 2008. Dar lista acestora lipseşte din publicaţia respectivă.