Ultima DILEMĂ a deputaților: Cum se pescuiește scrumbia în Marea Neagră. "Pescuitul cu setcă la scrumbie... nu e la scrumbie, e la sturion"

Ultima DILEMĂ a deputaților: Cum se pescuiește scrumbia în Marea Neagră. "Pescuitul cu setcă la scrumbie... nu e la scrumbie, e la sturion"

O propunerea legislativă inițiată de 6 parlamentari liberali, aflată de doi ani în dezbaterea Camerei Deputaților, le dă bătăi de cap aleșilor. Săptămâna trecută l-au retrimis, din nou, la Comisii. Inițiativa vizează sancţionarea cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani prin folosirea de setci fixe pentru scrumbie.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în şedinţa din 22 aprilie 2014.

La Camera Deputaților, membrii comisiilor de Agricultură și Mediu au hotărât, în unanimitate de voturi, să propună plenului respingerea propunerii legislative, pentru că, printr-un ordin al ministrului agriculturii din 2012, s-a dat verde folosirii setcilor fixe de scrumbie pentru pescuitul comercial în Marea Neagră. 

Grupul PNL a anunțat că va vota pentru respingerea propunerii legislative care sancţionează pescuitul scrumbiei cu setci fixe în Marea Neagră, sancţiuni care ar afecta pescuitul comercial de scrumbie în această zonă.

Deputatul PNL Tinel Gheorghe a avut însă obiecții: 

"Eu ridic o problemă de principiu. Iniţiativa legislativă venea să scoată în evidenţă faptul că pescuitul cu setcă la scrumbie... nu e la scrumbie, e la sturion. Şi că el se foloseşte pentru acest scop, nicidecum pentru scrumbie. Puietul de sturion.

Iniţiatorul care venea să modifice Ordonanţa nr. 23/2008, a pescuitului şi acvaculturii, introducea un articol nou, în sensul interzicerii pescuitului cu setcă la scrumbie. Şi argumenta. Vine Guvernul şi spune: "pardon" - deci noi modificam o lege, un text de lege -. Vine Guvernul şi spune: "pardon" - zice - "noi am dat un ordin de ministru şi reglementăm prin ordin de ministru cum se valorifică, cum se pescuieşte scrumbia".

Păi, să mă ierte Dumnezeu, ce solicita iniţiatorul şi propunerea legislativă era una, şi ce spune Guvernul în punctul de vedere şi cum argumentează este altceva.

Deci fenomenul rămâne. Că există o problemă socială acolo şi că trebuie reglementată sau luată în considerare e una, dar trebuie văzut, şi argumentat, şi analizat, din punctul de vedere al protejării speciilor de sturioni şi al protecţiei, în general, a mediului.

Aici, Comisia pentru mediu, cred eu, trebuia să fie mult mai aplecată, mult mai atentă la aspectul iniţiativei legislative.

Înţeleg şi dorinţa de a împăca capra şi varza, nevoile sociale cu... eu ştiu... chestiunile politice, dar, dacă discutăm stricto senso pe nevoia de a proteja o specie pe cale de dispariţie, era corectă iniţiativa legislativă.

În final, cu 136 de voturi proiectul a fost retrimis la Comisie pentru încă un raport, suplimentar.