Consumul zilnic de ulei de măsline reduce șansele de apariție a demenței

Ulei de măsline. Sursa foto: dreamstime.com

Există dovezi că un consum zilnic de ulei de măsline poate reduce riscul de demență, potrivit unei echipe de nutriționiști și cercetători medicali de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. După ce au analizat datele din două baze de date distincte privind sănătatea, care conțineau mii de persoane, cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau zilnic cel puțin 7 g de ulei de măsline aveau un risc mai mic de a muri din cauza unor boli legate de demență. Constatările lor au fost publicate în revista JAMA Network Open.

Consumul de ulei de măsline are o mulțime de beneficii

Potrivit unor studii anterioare, majoritatea oamenilor pot obține rezultate mai bune în materie de sănătate dacă aderă la dieta mediteraneană. Leguminoasele, nucile, peștele, produsele lactate și uleiul de măsline sunt adesea puse în evidență în această dietă. Cantitatea mare de ulei pe care aceste diete o utilizează ar putea fi unul dintre principalii factori care contribuie la acest lucru, potrivit ultimului studiu al echipei de cercetare.

UIei de măsline / sursa foto - Dreamstime

Studiu despre consumul zilnic de ulei de măsline

În cadrul Nurses' Health Study, care a inclus peste 60.000 de femei, și al Health Professionals Follow-up Study, care a inclus peste 31.000 de bărbați, cercetătorii au examinat datele pacienților pentru a obține informații suplimentare despre potențialele avantaje pentru sănătate ale consumului regulat de ulei de măsline. Urmărind pacienții timp de până la 30 de ani, ambele baze de date conțin date istorice. De asemenea, sunt incluse date despre cauza decesului.

Sursa foto: 194355491 / Alzheimer © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au descoperit cei 92.383 de pacienți înscriși în cele două baze de date, dintre care 4.751 au murit din cauze legate de demență. Potrivit unei comparații a datelor alimentare, persoanele care consumaseră cel puțin o jumătate de linguriță de ulei zilnic în anii de studiu aveau un risc cu 28% mai mic de a deceda din cauza unor afecțiuni legate de apariția demenței.

În plus, echipa de studiu a observat că o mare parte dintre persoanele din bazele de date care consumau regulat ulei de măsline de mulți ani făcuseră acest lucru înlocuindu-l cu alte uleiuri vegetale, unt și maioneză în gătit și în dressinguri. Este posibil ca ratele de demență să fi fost influențate de faptul că aceleași persoane au consumat mai puține din aceste alte produse.

În plus, echipa sugerează că, prin prevenirea inflamației provocate de alți factori, consumul unei diete mediteraneene cu un accent deosebit pe uleiul de măsline poate reduce riscul de apariție a demenței.