Partidul eurosceptic al lui Nigel Farage cere participarea la discuţiile despre Brexit, programate pentru 31 octombrie, după ce a ieșit marele învingător la alegerile europene organizate în mai în Marea Britanie. Johnson a fost întrebat pe acest subiect în timpul unei dezbateri, dar răspunsul a fost unul negativ: nu ar fi adecvat să combată un adversar politic ”dându-i oxigen”.
”Este un nu destul de clar”, a adăugat favoritul la succesiunea premierului britanic Theresa May, mai arată sursa citată.

Adept al unui Brexit dur, fostul primar al Londrei este implicat într-o luptă directă cu ministrul de externe Jeremy Hunt, pentru a deveni lider al Partidului Conservator şi, implicit, prim-ministru. În final, cei doi urmează să fie departajaţi până la sfârşitul lui iulie de cei 160.000 de membri ai partidului. Strategia lui Johnson, pentru a învinge, este aceea de a se erija în salvatorul Brexitului, prevăzut iniţial pentru 29 martie, apoi amânat la 31 octombrie, cu scopul de a găsi o soluţie alternativă la acordul de retragere din UE negociat de Theresa May cu Bruxellesul şi respins până acum deja de trei ori de deputaţii britanici. ”Avem nevoie de cineva care crede în Brexit”, a mai insistat Boris Johnson miercuri, repetând că este dispus să părăsească UE și fără un acord, dacă va fi necesar. ”Nu cred că vom ajunge la asta – după părerea mea este o şansă de unu la un milion (să se întâmple) -, dar este vital să ne pregătim”, a spus el.
La rândul său, ”rivalul” Jeremy Hunt crede că, pentru ”a-i cuceri din nou” pe alegătorii conservatori seduşi de Partidul Brexit, ”tories” trebuie să reuşească ieşirea din UE.
Sursa: Agerpres