Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a reuşit, marți, încă o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă remarcabilă la nivel internaţional: a urcat pe vârful Everest 8.848 m, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi. Ce spune sportivul? “A fost oribil de greu, foarte foarte frig. Am reuşit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf şi cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expediţiile care urcă pe ruta sudică”, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8.300 m. Alpinistul timișorean a urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017. Timișoreanul a escaladat vârful înaintea expedițiilor oficiale, tocmai pentru a evita aglomerația.  

Urmează ca Horia să coboare la o altitudine sub 8.000 de metri pentru a se odihni, această etapă a expediţiei fiind importantă şi riscantă având în vedere că este foarte obosit, având toate resursele fizice epuizate. Ascensiunea a însemnat expunerea la temperaturi extreme, și la un aer cu foarte puțin oxigen.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expediție internațională a lui Colibășanu.Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, în care Colibășanu are calitate de membru, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional. De asemenea, Federația Română de Alpinism și Escaladă susține proiectul expediției pe Everest.