UIMITOAREA POVESTE a lui Steven Nott, omul de la care jurnaliştii au învăţat să asculte telefoanele britanicilor
- Dan Stancu
- 8 august 2011, 19:36
Acum 12 ani, omul de afaceri galez Steven Nott era izolat de clienţii săi şi intrase în panică din cauză că, neavând semnal la telefonul mobil, nu putea suna decât la serviciul de relaţii cu clienţii al companiei Vodafone, de la un telefon public. Cu un singur apel către operatorul menţionat, el şi-a putut asculta mesajele din căsuţa vocală şi rezolva problemele curente, dar a şi devoalat o serie de practici care, recent, au dus la închiderea tabloidului „News of the World”.
După ce angajaţii de la Vodafone i-au spus că îşi poate asculta mesajele prin simpla introducere a codului PIN din fabrică, Steven Nott şi-a dat seama că şi alţii ar putea avea acces la căsuţa sa vocală, folosind aceeaşi metodă, relatează BBC. A făcut o plângere la Vodafone, în anul 1999, şi a mers şi la un ziar local, „The South Wales Argus”, pentru a-şi spune povestea.
„Vodafone are milioane de utilizatori şi mulţi dintre ei vor fi parlamentari şi oficiali guvernamentali de rang înalt, oameni cu acces la informaţii confidenţiale”, se plângea el în articolul apărut în „The South Wales Argus”.
De la „Daily Mirror” la „The Sun”
Pentru că Vodafone nu dădea semne că va lua măsuri pentru a împiedica ascultarea telefoanelor, Steven Nott, obsedat de ideea că i se violează intimitatea, a telefonat în redacţia tabloidului „Daily Mirror”. Iniţial, jurnaliştii de acolo au fost încântaţi de subiect. În cele din urmă însă, i-au dat 100 de lire sterline pentru pont, iar articolul despre accesarea mesajelor din căsuţa vocală nu a mai apărut.
Nott nu s-a lăsat păgubaş şi l-a contactat pe corespondentul din Argus la tabloidului „The Sun”, Paul Crosbie. „M-am întâlnit cu Steven, am fost suprins de ceea ce el descoperise. Nu mai auzisem de aşa ceva până să vină la biroul meu”, a recunoscut Crosbie. „Am scris ceea ce consideram a fi o poveste foarte bună, dar nu a apărut niciodată”, a explicat Paul Crosbie.
„Am fost un prost” Acum, când a văzut ce amploare a luat practica ascultării convorbirilor telefonice, Steve Nott regretă că le-a spus jurnaliştilor despre aceste practici. Luna trecută, detectivii din Poliţia Metropolitană care investighează scandalul interceptărilor efectuate de jurnaliştii de la „News of the World” au mers în Ţara Galilor pentru a discuta cu Nott.
„Nu am putut să cred cât de prost am fost că i-am spus unui ziar naţional cum să facă rost gratis de ştiri-bombă, prin ascultarea telefoanelor”, spune acum, cu regret, Steven Nott. CITIȚI ȘI:
- Omul care ştia ce fac ziariştii lui Murdoch a fost găsit mort
- Tabloidul News of the World, implicat în scandalul interceptărilor telefonice ilegale, va fi închis
- The Guardian: Teama de Murdoch a dispărut la fel ca frica românilor de Ceaușescu
- Magnatul media Rupert Murdoch ar putea vinde toate ziarele britanice pe care le deţine
- Scandalul News of the World: Încă o arestare şi două percheziţii, la Londra
- Tabloidul britanic "News of the World", implicat în scandalul interceptării telefoanelor