Revolutie in fotbalul european! Congresul UEFA, desfasurat la Düsseldorf (Germania), a stabilit ieri doua premiere absolute:1. Michel Platini - primul fost mare fotbalist care ajunge presedintele forului european;2. Mircea Sandu - primul roman in Comitetul Executiv al UEFA.
Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, a fost ales ieri in Comitetul Executiv al UEFA, devenind primul roman care ajunge sa ocupe o astfel de functie.
Tot la Congresul de la Düsseldorf (Germania), francezul Michel Platini a produs o surpriza de proportii, invingandu-l pe veteranul suedez Lennart Johannson in lupta pentru sefia forului continental. Pana la inchiderea editiei, cei patru vicepresedinti ai UEFA nu fusesera desemnati.
Rolul Cooperativei
La alegerile pentru desemnarea membrilor in Comitetul Executiv, Nasu’ a primit votul a 32 dintre electori, ocupand pozitia a treia, dupa spaniolul Angel Maria Villar (42 de voturi) si turcul Senes Erzik (37 de voturi). Sandu ar fi avut nevoie doar de 27 de voturi pentru a patrunde in sferele de influenta si de conducere ale UEFA.
Mandatul sefului de la "Casa Fotbalului" se va intinde pe durata a patru ani. Ajuns la UEFA, Sandu va ramane si presedinte la FRF, unde a fost ales pana in decembrie 2010.
Un rol important in alegerea lui Mircea Sandu in forul de conducere al UEFA l-a avut asa-numita Cooperativa a Estului, organizatie neoficiala intrunita de seful FRF, care a jucat rol de lider regional, la hotelul "Intercontinental" din Bucuresti, spre finalul anului trecut.
"La intalnirea de la Intercontinental s-a hotarat atat alegerea lui Platini, cat si a lui Mircea Sandu. Sunt convins! Fara Bucuresti, Platini n-ar fi fost ales!", a confirmat Dumitru Dragomir, presedintele ligii, intelegerea pe care Mircea Sandu a pus-o la cale cu federatiile estice.
"Voi fi ales din primul tur. Sapte federatii din Est mi-au promis votul", dezvaluia Sandu, in numarul de marti al EVZ. Rolul federatiilor din Est poate fi comparat cu strategia pusa la punct, la alegerile din 2005, de "sindicalistii" lui Ionut Lupescu si de Marin Condescu, cei care au pus decisiv umarul la pastrarea lui Sandu in functie.
Va sta mai mult pe-afara: avantaj Lupescu Mircea Sandu este obligat sa participe la sedintele lunare ale Comitetului Executiv. Aceasta este una dintre obligatiile pe care seful FRF le are incepand de ieri. "Voi participa la intrunirile diverselor comisii ale UEFA. O alta misiune pe care o am este sa merg prin Europa, pentru a explica federatiilor proiectele aflate in derulare la UEFA sau cele care se doresc a fi implementate", a explicat Nasu’ atributiile pe care le va avea la UEFA.
In conditiile in care Sandu va petrece calatorind prin Europa aproximativ o treime din an, la "Casa Fotbalului" vor face legea junii Ionut Lupescu si Florin Prunea. De altfel, primul este cel care a insistat si a reusit sa-l convinga pe Sandu sa candideze pentru un loc in Comitetul Executiv al forului continental!
Se speculeaza pe seama faptului ca Lupescu ar dori sa preia, intr-un viitor cat mai apropiat, puterea la FRF, nu inainte de a-l scoate din joc pe Sandu prin postarea acestuia pe un loc caldut la UEFA.
Castiga mai mult decat Dica In conducerea UEFA, Sandu va fi retribuit la nivelul comisarilor europeni. El va primi o indemnizatie anuala de 150.000 de euro, la care se adauga salariul de 3.000 de euro pe luna pe care-l incaseaza in prezent ca presedinte la FRF.
Castigurile salariale ale lui Sandu se vor apropia de suma 200.000 de euro pe an, mai mult decat incaseaza intr-un sezon, din salariu, stelistul Nicolae Dica, cel mai bun fotbalist al Romaniei in 2006! "Voi fi un fel de comisar european. Chiar mi s-a spus sa colaborez cu domnul Victor Orban", a dat detalii Sandu despre noua sa functie in forul de conducere al UEFA.
In acest inceput de an, marele rival al lui Mircea Sandu este Ion Craciunescu. "Mi-as dori sa fie un roman la UEFA, dar nu Mircea Sandu", declara fostul mare arbitru inainte de numararea voturilor. Fostul arbitru a reclamat la UEFA presupuse abuzuri comise de FRF. "Din pacate pentru Craciunescu, eu sunt cel ales la UEFA", i-a replicat Sandu lui Craciunescu.
ESEC
Primul sub linie la alegerile din 2000 Mircea Sandu s-a aflat ieri la a treia tentativa de a patrunde in conducerea forului continental. Nasu’ a mai concurat in 1998 si 2000 pentru un loc in Comitetul Executiv al UEFA. Acum sapte ani, Sandu a avut sanse reale de a-si implini visul. "Am fost primul sub linie", si-a reamintit Sandu, care admite ca, "atunci, campania n-a fost pregatita asa cum ar fi trebuit".
MICHEL PLATINI (FRANTA)
> Data si locul nasterii: 21 iunie 1955, Joeuf
> Echipe de club: AS Joeuf (1966-1972), Nancy (1972-1979), Saint Etienne (1979-1982), Juventus Torino (1982-1987)
> Goluri in cariera: 353
> Echipa nationala: 72 de meciuri (41 de goluri - cel mai bun marcator din istoria "cocosilor galici")
> Trofee importante: Cupa Cupelor si Supercupa Europei (1984), Cupa Campionilor Europeni (1985), Cupa Intercontinentala (1985), Campionatul European (1984), medalie de bronz la Cupa Mondiala 1986
> Titluri: singurul jucator care a castigat de trei ori "Balonul de aur", cel mai bun marcator la EURO 1984 (9 goluri)
> Cariera de antrenor: selectioner al Frantei intre 1988 si 1992 (16 victorii, 8 remize si 5 infrangeri)
> Posturi ocupate: consilier special al presedintelui FIFA din 1998, vicepresedinte al Federatiei Franceze de Fotbal din 2001, membru in Comitetele Executive ale UEFA si FIFA din 2002
Succesor Al saselea presedinte Francezul Michel Platini a devenit ieri, la Düsseldorf, primul mare fotbalist ales in functia de presedinte al UEFA. Fostul purtator al tricoului cu numarul 10 in nationala Frantei a ajuns numarul 1 in fotbalul european cu voturile a 27 dintre cele 52 de federatii afiliate la UEFA. Suedezul Lennart Johansson a primit 23 de voturi.
Victoria lui Platini a venit in urma unei coalitii a federatiilor din Estul Europei, care au decis de comun acord sa aduca o schimbare la UEFA. Francezul este al saselea presedinte al forului european, dupa Ebbe Schwartz (Danemarca), Gustav Wiederkehr (Elvetia), Artemio Franchi (Italia), Jacques George (Franta) si Lennart Johansson (Suedia). Ultimul a condus timp de 17 ani institutia de la Nyon. Suedezul, care a fost socat cand a aflat rezultatul votului, se poate consola cu postul de presedinte de onoare, oferit de Platini.
Germanul Franz Beckenbauer a fost ales membru din partea UEFA in Comitetul Executiv al FIFA, in timp ce Platini si spaniolul Angel Maria Villar vor fi vicepresedinti la forul mondial. Totodata, Federatia de Fotbal din Muntenegru a devenit al 53-lea membru al UEFA.
Laudele lui GIca Popescu "O mare realizare" Gica Popescu, contracandidatul lui Mircea Sandu la alegerile pentru sefia FRF din 2005, vede cu ochi buni alegerea Nasului: "E o realizare extraordinara pentru Romania. Daca eu as fi fost ales la FRF, ar fi trebuit sa astept multi ani pana sa candidez pentru o asemenea functie. Ar fi o greseala sa asteptam avantaje in urma numirii lui Mircea Sandu", ne-a declarat Popescu.
"Baciul" nu crede ca Lupescu va prelua, treptat, puterea la federatie, odata ce Sandu va fi ocupat la UEFA: "Tot Sandu va conduce. Pe Ionut l-am vazut activ. Se misca. Vrea sa faca treaba. Nu prea stiu ce atributii are, insa asta e altceva. Totusi, nu mi se pare o mare realizare ca a adus federatia pe plus, cu 300.000 de euro, in 2006. Buba este la centrele de copii! Pe Prunea nu l-am mai vazut. S-a zbatut atunci, cu "cazul Bratu", insa apoi a disparut".
"Alegerea lui Platini in functia de presedinte este o surpriza placuta", mai considera Popescu. In noiembrie 2008, sedinta Comitetului Executiv al UEFA va avea loc la Bucuresti.
COLEGI
Membrii Comitetului Executiv al UEFA Michel Platini (Franta) - presedinte UEFA
Franco Carraro (Italia)
Geoffrey Thompson (Anglia)
Gerhard Mayer-Vorfelder (Germania)
Lars-Christer Olsson (Suedia)
Marios N. Lefkaritis (Cipru)
Mathieu Sprengers (Olanda)
Per Ravn Omdal (Norvegia)
Senes Erzik (Turcia)
Angel Maria Villar Llona (Spania)
Mircea Sandu (Romania)
Joseph Mifsud (Malta)
Gilberto Parca Madail (Portugalia)
Grigori Surkis (Ucraina)
Viaceslav Koloskov (Rusia)
VOTURI
Nasul, pe podium Angel Maria Villar Llona (Spania, 42 de voturi)
Senes Erzik (Turcia, 37 de voturi)
Mircea Sandu (Romania, 32 de voturi)
Joseph Mifsud (Malta, 28 de voturi)
Gilberto Parca Madail (Portugalia, 27 de voturi)
Grigori Surkis (Ucraina, 27 de voturi)
VIITOR
Ce avantaje are Romania Promovarea lui Mircea Sandu in conducerea UEFA ii determina pe multi sa considere ca echipa nationala de fotbal a Romaniei nu va mai avea parte de arbitraje potrivnice in preliminarii, asa cum s-a intamplat in campaniile anterioare.
"Credeti ca un arbitru se duce sa arbitreze in Spania cu gandul sa-i avantajeze neaparat pe iberici? Nu! Dar macar nu-i dezavantajeaza! Tine cont de faptul ca fostul sef al arbitrilor la UEFA a fost un spaniol!", a explicat chiar Sandu, intr-o discutie purtata cu EVZ, mecanismele subterane care functioneaza la UEFA.
Nasu’ are ocazia, in calitate de membru al Comitetului Executiv, sa faca lobby puternic pentru Romania. In noua sa calitate, el va trebui sa circule prin toata Europa, pentru a implementa noile reglementari ale forului continental, ocazie cu care va pune umarul la imaginea fotbalului romanesc.
ACTIVITATE
Responsabilitatile Comitetului Executiv > controlarea activitatilor UEFA si furnizarea instructiunilor necesare pentru desfasurarea activitatii
> definirea structurii organizationale
> redactarea si supervizarea dosarelor de contabilitate
> numirea a unu sau doi membri consultativi pentru Comitetul Executiv
> alegerea a doi auditori interni
> numirea si revocarea din functie a directorului general si, la cererea acestuia, a altor directori
> supervizarea managerilor, inclusiv a directorului executiv si a adjunctilor acestuia, in special in ceea ce priveste respectarea legilor, a
Statutului UEFA, a regulamentelor
> aprobarea planului anual de afaceri propus de directorul executiv
> redactarea unui raport de activitate pentru congresele ordinare
> examinarea raportului intocmit de directorul executiv la congresele ordinare.